Nieuws

Waan je James Bond in Brussel

Dichterbij de spectaculaire actie die zo’n wezenlijk onderdeel vormt van de beroemde James Bond-films kom je niet: de tentoonstelling ‘Bond in Motion’, die van 9 december 2022 tot en met 14 mei 2023 te bezoeken is in Paleis 1 van Brussels Expo (Heizel) toont voor het eerst op het Europese vasteland niet minder dan 50 originele voertuigen uit de 25 James Bond-films, en nog veel meer.

Op 6.000 vierkante meter zijn motoren, auto’s, vliegtuigen, onderzeeërs, hovercrafts, helikopters en zelfs een compleet metrostel te bewonderen. Alle iconische voertuigen die je als bezoeker kunt bewonderen op de tentoonstelling Bond in Motion zijn de 100% originele objecten uit de films. Dat betekent dus dat elk tentoongesteld stuk in de voorbije 60 jaar daadwerkelijk gebruikt werd tijdens de filmopnames door een van de vertolkers van James Bond, van Sean Connery tot Daniel Craig, of een ander personage. Interessant vanuit Nederlands oogpunt zijn voertuigen uit de films “The Living Daylights” met Jeroen Krabbé, “GoldenEye” met Famke Janssen en “Tomorrow Never Dies” met Daphne Deckers, die ook op de tentoonstelling te zien zijn. De indrukwekkende collectie omvat auto’s, motoren, boten, vliegtuigen, helikopters, hovercrafts en zelfs een metrostel van meer dan 11 meter lang, bekend uit Skyfall. Op sommige auto’s zijn zelfs nog indrukwekkende sporen zichtbaar van de stunts tijdens de filmopnames.

 Maar Bond in Motion is meer dan een tentoonstelling. Bezoekers kunnen rekenen op een heuse ‘immersieve’ experience, waardoor ze letterlijk zelf in een actiefilm terechtkomen. Ze stappen van fictie naar werkelijkheid, maar ook naar de backstage, want bij de opgestelde ‘assets’ zijn ook schaalmodellen die voor de special effects in bepaalde actie- en stuntscènes gebruikt zijn. Op schermen zijn fragmenten te zien uit de films, zodat je elk element in zijn context kunt plaatsen. De sets zijn levensecht en de soundtrack dompelt bezoekers meteen (weer) onder in de fascinerende wereld van 007.

De grootse scenografie van Bond in Motion is opgedeeld in vier werelden van in totaal 6.000 vierkante meter, geïnspireerd door de vier elementen: vuur, aarde, water en lucht. Het parcours voert onder meer langs de Lotus Esprit S1-auto die verandert in een onderzeeër uit The Spy Who Loved Me (1977), de Aston Martin V8 van 1985 uit The Living Daylights (1987), de BMW Z8 uit The World Is Not Enough (1999) en de Aston Martin DB10 uit Spectre (2015). Uiteraard ontbreekt ook niet de Aston Martin DB5 als klassieke en typische Bond-auto. Verder zijn er valse identiteitspapieren, walkietalkies, wapens en andere accessoires die in de verschillende films voorkomen. Kortom, een droom voor de fans van de Britse geheim agent. Dankzij schaalmodellen en uitleg bij de special effects krijgen bezoekers ook een kijkje achter de schermen van de stunts en de bekendste cultscènes van James Bond.

De tentoonstelling Bond In Motion zag in 2012 het licht in het National Motor Museum van Beaulieu (Groot Brittannië) ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de geheim agent. Daarna verhuisde de tentoonstelling naar het Londense Film Museum, waar deze 6 jaar liep en ruim negen miljoen bezoekers trok. Tot het einde van de zomer van 2022 was de tentoonstelling vervolgens te zien in het Petersen Automotive Museum in Los Angeles. Brussel is nu de eerste kans om dit evenement op het Europese vasteland te ontdekken en het is tevens voor het eerst dat deze expositie niet in een museum te zien is, maar op en vloer die volledig in dienst staat van de wereld van James Bond. In Brussels Expo wordt dan ook hoogst origineel uitgepakt met interactieve elementen om het universum van James’ voertuigen te ontdekken. Een unieke gelegenheid om de zestigste verjaardag van de beroemdste aller filmreeksen te vieren.

Filmliefhebbers, James Bond-fans van alle leeftijden, mensen die geïnteresseerd zijn in techniek en gadgets en autoliefhebbers hebben tijdens deze bijzondere tentoonstelling heel wat te ontdekken! Voor nadere informatie en kaartverkoop: www.007brussels.com.

In MotoPlus 24 leest je trouwens alles over de motoren die in James Bond-films hebben gefigureerd.

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws