Sport

Van der Mark: ‘Het is ongelooflijk, het moet allemaal nog een beetje indalen’

Michael van der Mark heeft weer eens Nederlandse motorsportgeschiedenis geschreven door afgelopen weekend in Donington de eerste landgenoot te worden die een WSB-race wist te winnen. En Van der Mark maakte er meteen een ‘double Dutch’ van door ook de tweede wedstrijd op briljante wijze te claimen.

“Dit is een waanzinnig gevoel”, liet Van der Mark na de wedstrijd weten. “We hebben hier zó lang naar toe gewerkt. Het is mijn vierde jaar in het WK Superbike en Yamaha’s derde en eindelijk lukt het.” Met de zesde plaats in de Superpole was Van der Mark eigenlijk best wel tevreden, hoewel hij ook nog geplaagd werd door de naweeën van een voedselvergiftiging. “Maar dat maakte blijkbaar niks uit.”

728362

Foto: Gold and Goose

“In de vierde vrije training hadden we nog iets veranderd en daarna hebben we de fiets eigenlijk niet meer aangeraakt. In de race voelde alles ook goed en vertrouwd. Ik kon snel naar voren komen en toen ik achter Johnny en Tom bleef hangen, hoopte ik dat we samen een gaatje konden slaan. Zij raakten een soort van met elkaar in gevecht en toen Johnny een foutje maakte, kon ik opschuiven.”

De laatste aanval van Rea zorgde voor een zinderende slotfase. “Je weet dat hij zó sterk is…. Dus ik dacht ook wel dat het heel spannend zou worden. Maar ik reed in de laatste ronde nog maar 0,1 langzamer dan mijn snelste rondje. Het ging die laatste ronde niet zo makkelijk als ik zou willen, maar het lukte.”

Van der Marks optreden in de tweede wedstrijd was zonder twijfel nog indrukwekkender. Als winnaar van de openingswedstrijd moest hij starten vanaf de negende plaats, met Rea en Sykes naast zich, terwijl teamgenoot Lowes van pole mocht vertrekken. “Vanaf de negende plaats beginnen kan in Donington nog wel eens lastig zijn, omdat inhalen niet zo makkelijk is. Gelukkig liep dat allemaal erg netjes. Dit weekend kregen we de bevestiging dat we progressie boeken, maar we zijn er nog niet. Op vloeiende circuits maken we een kans. Ik verwacht op Laguna, en ook in Brno. Daar kijken we sowieso heel erg naar uit. Het is ongelooflijk, het moet allemaal nog een beetje indalen.”

728697

Foto: Gold and Goose

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Yamaha YZF-R1 Rea-replica

Yamaha YZF-R1 Rea-replica

24 april, 2024

Yamaha maakte onlangs bekend dat de R1 niet wordt opgewaardeerd naar Euro 5+. Dit betekent dat de R1 in 2025 wordt ...

Overig nieuws