Nieuws

Trammelant in rijbewijzenland

Heel even dreigde het halen van een rijbewijs zwaarder te worden. De wakkerste krant van Nederland meldt dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen pas een rijexamen wil afnemen als twee rijscholen vooraf hun goedkeuring geven voor een leerling opgaat. Het CBR spreekt het nieuws tegen.

De second opinion of collegiale toets komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het valt te lezen in een rapport dat oud-politicus Emile Roemer uitbracht over het verhogen van de kwaliteit van de rijschoolbranche. Nu breken examinatoren zo’n drieduizend keer per jaar vroegtijdig een rijexamen af vanwege het gevaarlijke rijgedrag van de cursist. Het beschuldigende vingertje gaat uit naar prijsvechters die goedkope pakketten aanbieden en leerlingen veel te vroeg laten afrijden. Een collegiale toets is een van de adviezen van Roemer. Pas als twee rijscholen vooraf groen licht geven, mag de kandidaat op voor het roze papiertje.

Het CBR spreekt tegen dat er al een besluit is genomen over een mogelijke second opinion. Het gelooft op zich wel in de plannen en voert momenteel zelfs een proef uit met een collegiale toets. Zelfs als die succesvol is, moet eerst de politiek zich over de plannen buigen. De paniek in de CBR-tent lijkt dus eerder een storm in een glas water. Overigens spreekt het CBR niet van een verzwaring van de eisen, maar van een mogelijkheid om het slagingspercentage te verhogen en de wachtlijsten te verkorten.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.