Modelnieuws 2019

Suzuki’s klassieker komt er ook in het zwart

Op de Duitse motorbeurs Intermot toonde Suzuki haar langverwachte opvolger van de inmiddels legendarische Katana. Maar er is meer, blijkt uit een recent online geplaatste video. Zo komen de Japanners op de motorbeurs in Milaan met een zwarte uitvoering.

De nieuwe Katana is, zoals het er nu naar uitziet, een meer dan waardig eerbetoon aan zijn illustere voorvader geworden. Met name de karakteristieke voorpartij, de hoge benzinetank en de rode ‘decals’ zijn een duidelijke design-knipoog naar de Katana van begin jaren tachtig. Uiteraard wel volledig van deze tijd met een LED-koplamp en LED-positielampen. In de bijzonder compact gehouden achterzijde huist eveneens een LED-achterlicht en om de korte looks te benadrukken is de kentekenplaathouder aan de swingarm bevestigd.

Die swingarm is afkomstig van de 2016-GSX-R1000, terwijl het aluminium hoofdframe sterke gelijkenissen vertoont met dat van de GSX-S1000/F en ongeveer evenveel weegt als het frame van de huidige GSX-R1000. Tussen de framebalken herkennen we ook een oude bekende, namelijk de krachtbron van de GSXR-1000 van de generatie 2005 – 2008, die ook dienst doet in de GSX-S1000/F.

Gaskabels
De potente vierpitter in de Katana is met 150 pk bij 10.000 toeren en 108 Nm bij 9.500 toeren even sterk, maar door een aanpassing aan de gaskabels zou het blok wat minder abrupt op het gas moeten reageren. Die aanwezigheid van gaskabels verraadt meteen ook dat de hoeveelheid elektronica op de Katana beperkt is. Uiteraard is ABS aanwezig, en daarnaast is de nieuwe machine voorzien van instelbare en uitschakelbare tractiecontrole, waarvan je de actieve stand kunt aflezen op het bijzonder geslaagde LCD-display.

De upside-down KYB-voorvork is volledig instelbaar, terwijl de achterschokdemper stelmogelijkheden voor de veervoorspanning en uitgaande demping kent. Bij de rijpositie is vooral rekening gehouden met het comfort van de bestuurder. Zo is er gekozen voor een rechte zit met een zadelhoogte van 825 mm, waarbij je net als bij de vroegere Katana mede ook door de hoge tank ‘in’ de motor zit. Verder weegt de machine rijklaar 215 kilo en heeft de Katana een (erg bescheiden) tankinhoud van 12 liter.

Wanneer de nieuwe Suzuki bij de dealer zal staan, is nog niet bekend. Hetzelfde geldt voor de prijs.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.