Nieuws

Stilistische en goed-geprijsde elektromotor uit Spanje

Het Spaanse bedrijf Urbet heeft met haar Ego een bijzonder interessante machine op de markt gebracht. Niet zo zeer qua reikwijdte, want die blijkt op 120 km steken, maar wel op het gebied van prijs. De lichtgewicht elektromotor uit Zuid-Europa heeft namelijk een vanafprijs van 2.727,27 euro. Daarmee is hij goedkoper dan menig elektrische fiets. Én, niet geheel onbelangrijk, de motor ziet er ook nog eens goed uit.

Stilistisch lijkt de Urbet op een kleinere en wat minder flink aangekleede Johammer J1. De 12-inch wielen met 110/70 banden zijn voor en achter in een swingarm met centrale vering gemonteerd. Sturen gaat via een schommelarmvoorvork en remmen gebeurt met een enkele remschijf op beide wielen.

Het dichte frame van de motor herbergt een 72V/42 Ah-batterij en de 3 kW-elektromotor zit in de naaf van het achterwiel. De grote cirkel, die aan de zijkant zichtbaar is, is eigenlijk een speaker die afhankelijk van de stand van het gashendel een rijk motorgeluid ten gehore brengt. Uiteraard bedoeld om nietsvermoedende voetgangers te attenderen.

De monozitter heeft een zithoogte van 745 mm, heeft een breed stuur en het dashboard bestaat uit twee analoge en één digitaal instrument. Die laatste zit bovenop het frame van de motor en laat de accustatus zien. Verder heeft de A1-motor een ronde koplamp, een rond achterlicht en ronde knipperlichten. De 72 kilo zware Urbet Ego is 1.810 mm lang, 670 mm breed en 985 mm hoog. De maximale reikwijdte is volgens het bedrijf 120 kilometer. De topsnelheid moet ergens rond de 90 km/uur liggen en de accu weer helemaal vol laden duurt 7 uur.

Het mag duidelijk zijn, deze motor is niet ontwikkeld om een technisch wonder te zijn, maar meer om elektrisch rijden wat betaalbaarder te maken. Gezien de huidige prijzen van de toppers in de elektro-klasse geen verkeerde ontwikkeling. Dat het Urbet daarnaast gelukt is om het geheel in een visueel opvallend voorkomen te stoppen, is daarbij mooi meegenomen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.