Nieuws

Stichting: ‘Wij willen ook een motorverbod op onze dijk’

Als het aan de stichting Leefbaarheid Tull en ’t Waal ligt, dan wordt het motorverbod dat de gemeente Lopik heeft ingesteld voor de Lekdijk, ook op hun deel van die dijkweg ingevoerd. Of dat ook mogelijk is, wordt onderzocht.

Daarvoor heeft de stichting onder meer contact gezocht met de lokale CDA-afdeling in de gemeente Houten, waar het dorp onder valt. ,,We hebben gezien dat het eerder al ingestelde verbod in Lopik stand houdt bij de rechter. Dat sterkt ons in de overtuiging dat we een dergelijke maatregel ook in Houten kunnen instellen”, laat een CDA’er desgevraagd aan het Algemeen Dagblad weten.

Oordeel rechter
Het motorverbod op de Lekdijk, dat geld in de weekenden tussen 1 maart en 31 oktober, werd door de MAG en KNMV aangevochten bij de rechter. Waar beide partijen in een vergelijkbare zaak tegen de gemeente Lingewaard nog in het gelijk werden gesteld – en dus het verbod van tafel wisten te krijgen – oordeelde de rechter begin dit jaar dat de gemeente Lopik het verbod wel mocht handhaven.  Lopik baseerde namelijk op een pilot die in 2017 heeft plaatsgevonden. Tijdens die proef gold er in weekenden een motorrijverbod. Een evaluatie van die pilot liet zien dat de overlast van motorrijders duidelijk afnam op de momenten dat ze niet op de dijk welkom waren. 

Dat de gemeente er voor heeft gekozen om geen onderzoek te doen naar de andere weggebruikers maakt niet dat deze resultaten niet bruikbaar zijn, aldus de rechter. Doel van de proef was immers de overlast die veroorzaakt werd door motorrijders te onderzoeken.

Alternatief?
Volgens de stichting Leefbaarheid Tull en ’t Waal is de situatie op hun deel van de Lekdijk vergelijkbaar met die in het deel van de gemeente Lopik. Daarmee is overigens niet direct gezegd dat een afsluiting de beste optie is voor het dorp. In het geval van een motorverbod moet immers een alternatief gevonden worden voor passerende motorrijders. Kijkende naar Tull en ’t Waal is dat alleen mogelijk door ze door het centrum van het dorp te sturen. “Dat is absoluut niet acceptabel”, aldus de CDA’er.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Exclusief beestje van MV

Exclusief beestje van MV

9 december, 2023

Nu zie je een MV Agusta sowieso al niet op iedere straathoek, maar de kans dat je deze Superveloce Arsham in het ...

Overig nieuws