Nieuws

Stevent Norton af op faillissement?

Het Britse Norton verkeert in zware financiële problemen. Zo zwaar zelfs dat inmiddels faillissement is aangevraagd en de onderneming momenteel onder curatele is gesteld.

Helemaal een verrassing is het niet, begin januari al haalde de Britse motorfabrikant de krantenkoppen, omdat het een belastingschuld had van 300.000 Britse pond. Norton CEO Stuart Garner werd daarvoor door de rechtbank ter verantwoording geroepen, waarbij hij tekst en uitleg moest geven over hoe het merk de belastingschuld dacht te betalen.
De oorspronkelijke schuld bedroeg daarbij overigens zelfs 600.000 pond, de helft daarvan is echter inmiddels voldaan. Norton vroeg om uitstel van betaling van 63 dagen, waarbij het verwees naar een verwachte terugbetaling op korte termijn van 135.000 pond. De rechter ging daarom deels mee in het verzoek, en heeft de termijn in eerste instantie verschoven naar 12 februari aanstaande.

De hoge investeringen met betrekking tot de aanstaande serieproductie van de nieuwe tweecilinders en V4-modellen lijken de oorzaak van de financiële misère van de kleine fabrikant. Pas eind 2019 wist Norton, onder meer middels crowdfunding, voldoende kapitaal te vergaren voor het opstarten van de productie van de nieuwe modellen. Een onbekende investeerder heeft bovendien een additionele financiële injectie van één miljoen pond gedaan, maar desondanks lijkt dit alles niet voldoende om de productieplannen daadwerkelijk te realiseren. Zo is de productielijn van de tweecilinders momenteel nog één grote bouwput.

Norton schijnt in onderhandeling te zijn met een buitenlandse investeerder, maar vooralsnog staat de onderneming, met ongeveer honderd medewerkers op de loonlijst, onder curatele. Het is niet voor het eerst dat Norton in zwaar weer verkeert, ook in 2012, vier jaar nadat Garner het merk kocht van de Amerikaanse zakenman Kenny Dreer, stond Norton al aan de rand van een faillissement. Garner zelf onthoudt zich momenteel nog van ieder commentaar.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws