Sport

Marquez sluit seizoen in stijl af met overwinning op Valencia

Marc Marquez liet bij de seizoensfinale in Valencia zien dat niemand dit jaar beter was dan hij. De Repsol Honda-coureur wachtte geduldig af achter kopman Fabio Quartararo om vervolgens vernietigend toe te slaan. Groot was zijn voorsprong niet, wel groot genoeg om de race te controleren. Achter Rookie of the Year Quartararo bekroonde Jack Miller een uitstekend seizoen met zijn vijfde podium van 2019.

Al op zaterdag na de kwalificatie liet Marquez blijken vol vertrouwen te zijn. Quartararo was voor de zesde keer dit jaar de snelste in de kwalificatie, maar vanaf de tweede startplek kon hij op zijn raceritme vertrouwen, wist Marquez.

Terecht, want na zeven ronden passeerde Marquez de Fransman en consolideerde zijn voorsprong tot de finish na 27 doorkomsten. Quartararo werd nooit echt bedreigd door kopstarter Jack Miller, die op zijn beurt genoeg snelheid had om Andrea Dovizioso en Alex Rins achter zich te houden. Maverick Viñales werd teleurstellend zesde, maar pakte daarmee wel genoeg punten om de derde plaats in de eindstand veilig te stellen voor Rins. Met zijn zevende podium klom Quartararo ook naar de vijfde plaats in de eindlijst, mede omdat Danilo Petrucci crashte in de verraderlijke omstandigheden, waarbij de harde koude wind in alle klassen voor veel valpartijen zorgde.

Na zijn achttiende podium in negentien races was Marquez uiteraard zeer tevreden. “Het was een waanzinnig seizoen, het beste uit mijn carrière”, stelde Marquez na zijn twaalfde overwinning van het jaar. “De statistieken spreken voor zich, we hebben ons potentieel getoond.” Bovendien realiseerde Marquez op de valreep nog een doelstelling door met teamgenoot Jorge Lorenzo het teamkampioenschap voor Ducati weg te kapen. “We zijn het jaar op de beste manier geëindigd”, vond Marquez. Ook nam hij formeel afscheid van Lorenzo, die op donderdag bekend maakte dat Valencia zijn laatste race was.

Lorenzo finishte als dertiende en werd slechts negentiende in het WK. De vijfvoudig kampioen had nog een contract voor 2020, maar lichtte na de Grand Prix van Maleisië teammanager Alberto Puig in dat hij geen vertrouwen meer had en na zijn zware crash in Assen niet meer de motivatie kon opbrengen. Het doel, wedstrijden winnen op de Honda, was niet realistisch, vond Lorenzo. De coureur die ooit de aandacht op zich vestigde door drieste inhaalacties met weinig oog voor de tegenstander, ontpopte zich tot een stylist pur sang, bewonderd om zijn extreme concentratievermogen, eigenzinnigheid en doorzettingsvermogen.

In Valencia kwam er na 297 grands prix een onbevredigend einde aan de carrière van een groot kampioen. Lorenzo won 68 GP’s – 47 daarvan in de MotoGP – en scoorde 152 podiums. Wie zijn plaats binnen het Repsol Honda Team gaat innemen, was officieel op zondagmiddag nog niet bekend, maar Moto2-wereldkampioen Alex Marquez lijkt de beste papieren te hebben.

Lees het volledige verslag van de Grand Prix van Valencia in de volgende MotoPlus, die op 29 november in de winkels ligt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.