Sport

Marquez niet bij te houden in Duitsland

Marc Marquez heeft in Duitsland de eerste helft van het seizoen afgesloten zoals werd verwacht. Al negen jaar op rij verzilverde de Repsol Honda-coureur zijn pole op de Sachsenring in een overwinning en op zondag maakte hij op overtuigende wijze tien op rij van. Maverick Viñales finishte als tweede, terwijl Cal Crutchlow verraste met een derde plaats.

Net als een week eerder in Assen had de Duitse grand prix nauwelijks beter kunnen verlopen voor Marquez. Niet alleen pakte hij de maximale puntenscore, ook zag hij zijn grootste concurrenten worstelen. Andrea Dovizioso, de nummer 2 in de tussenstand, slaagde er in de strijd om de vierde plaats niet in om Ducati-teamgenoot Danilo Petrucci achter zich te houden. Dovizioso leverde zo weer veertien punten in op Marquez en bovendien verkleinde Petrucci zijn achterstand in het klassement op Dovizioso tot zes punten. Achter Dovizioso volgden Jack Miller, Joan Mir en Valentino Rossi. Zijn achtste plaats betekende dat Rossi ook zijn vijfde plaats in de tussenstand verloor aan de sterk rijdende Viñales.

Alex Rins had ver voor de groep moeten zitten die om de vierde plek streed. De Spanjaard nam in de vierde ronde de tweede plaats in de race over van Viñales, maar crashte elf ronden voor het eind. Een week eerder ging de Suzuki-coureur in Assen als raceleider onderuit. De als tweede gestarte Fabio Quartararo lag er in de tweede ronde al af, nadat hij in de eerste bochten in het gedrang plekken had verloren.

Met de armen over al elkaar vierde Marquez zijn vijfde overwinning van het jaar. “We hadden een plan en dat was leiden van start tot finish. Aan dat plan hebben we ons gehouden”, analyseerde Marquez de 75e grand prix-zege uit zijn carrière. Op de grid besloot Marquez nog zijn achterband te wisselen. “Ik wilde eigenlijk beginnen met de harde achterband, maar kort voor de start koos ik toch voor de medium.”

Met 58 punten voorsprong op Dovizioso heeft Marquez nu een comfortabele voorsprong, gaf hij ook zelf toe. “Na Barcelona is het kampioenschap veranderd. We hebben nu twee ‘wedstrijden’ voorsprong (op Dovizioso), maar Ducati zal terug komen. Op dit moment verwacht ik voor de tweede helft van het jaar het meeste van Yamaha met Viñales en Quartararo. Maar ik concentreer me vooral op mezelf.”

Viñales heeft echter op de vijfde plaats inmiddels een achterstand van exact honderd punten, rookie Quartararo staat op 118 punten op de achtste plaats.

Na de zomerstop gaat het seizoen verder in Brno, op 4 augustus. Het volledige verslag van de Grand Prix van Duitsland is te lezen in de nieuwe MotoPlus die op 12 juli in de winkel ligt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.