Sport

Marquez domineert in Jerez

Voor het eerst in zijn carrière was Marc Marquez niet alleen de oudste man op de eerste startrij, voor het eerst was hij ook de senior op het podium. Maar de 26-jarige Repsol Honda-coureur mocht in Jerez wel weer op de hoogste podiumtrede klimmen.

Vanaf de derde startplaats pakte Marquez meteen de leiding en stond die niet meer af. Omdat Andrea Dovizioso achter Alex Rins en Maverick Viñales vierde werd, is Marquez de nieuwe leider in de tussenstand.

Ondanks een knullig uitglijertje aan het begin van de warm-up was duidelijk dat Marquez in Jerez op het beste raceritme beschikte. In de openingsfase werd hij gevolgd door de verrassende polesitter Fabio Quartararo en diens teamgenoot Franco Morbidelli uit het Petronas Yamaha Sepang Racing Team van teammanager Wilco Zeelenberg. Toen de Fransman echter uitviel met een kapot schakelpookje en Morbidelli het tempo moest drukken door versleten banden, schroefde Marquez het tempo nog iets verder op.

Alex Rins kwam vanaf een negende startplaats knap naar voren, maar ook de winnaar van de Amerikaanse Grand Prix was niet in staat om Marquez te bedreigen. Viñales pakte 0,4 seconde voor Dovizioso zijn eerste podium van het seizoen, terwijl Valentino Rossi achter Danilo Petrucci een dertiende startplaats omzette in een zesde plek in de race. De achter teammaat Quartararo als tweede gestarte Morbidelli finishte 0,7 seconde achter mentor Rossi op de zevende plaats.

Met zijn tweede overwinning van het jaar – en zijn achtste podium op rij in Jerez – was Marquez dik tevreden. “Vooral ook met de manier waarop ik heb gewonnen”, aldus Marquez. “In het begin ging ik een paar keer wijd, maar toen de band wat begon te glijden, voelde ik me beter en besloot ik aan te vallen. Zo deel je een tik uit naar de concurrentie. Bij Honda wordt heel hard gewerkt. Ik denk dat wij het beste pakket hebben.”

Marquez mag zich in de tussenstand dan van de vierde naar de eerste plaats hebben verbeterd, de spanning is er in de kop van het klassement niet minder om. De regerende kampioen leidt met één punt voorsprong op Rins en drie punten voorsprong op Dovizioso. Rossi zakte van de tweede naar de vierde plaats, negen punten achter Marquez.

Het volledige verslag, met onder meer een uitgebreide reactie van Wilco Zeelenberg op het sterke optreden van zijn pupillen Quartararo en Morbidelli, lees je volgende week vrijdag 17 mei in de nieuwe MotoPlus.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.