Sport

De kater van Silverstone

Zondagmiddag gebeurde waar velen een dag eerder al rekening mee hadden gehouden: na eerst een uitstel van mogelijke begintijden werd de Grand Prix van Groot Brittannië uiteindelijk afgelast. Het nieuwe asfalt van Silverstone bleek niet in staat om goed om te gaan met regen. De meerderheid van de MotoGP-coureurs besliste dat racen niet verantwoord was. De eerste afgelaste Grand Prix sinds de Oostenrijkse Grand Prix van 1980 betekende een kater voor het opvallend coulante publiek, coureurs en thuisblijvers.

Het debacle begon zaterdagmiddag al toen er zich een horrorscenario afspeelde op de baan. Door zeer zware regenval werd de baan plaatselijk heel glad. Terwijl de meeste rijders verkozen om in de box te blijven, stapte Alex Rins op zijn Suzuki – om er vervolgens voor Stowe Corner vrijwillig af te stappen toen hij werd verrast door plotselinge aquaplaning. Rins bleef als een wonder ongedeerd, maar de even later eveneens crashende Tito Rabat kwam er slechter af toen hij uit het grind op wilde krabbelen en keihard werd geraakt door de machine van de ook al gevallen Franco Morbidelli. De sessie werd stilgelegd om Rabat bij te staan. De Spanjaard brak bovenbeen en kuit- en scheenbeen op meerdere plaatsen. Rabat werd dezelfde avond nog geopereerd en zette op zondag al weer zijn eerste stappen.

Ingelaste werkzaamheden op zaterdagavond om de afwatering te verbeteren, hadden een niet afdoende oplossing geboden omdat – in tegenstelling tot zaterdag – ditmaal het hele circuit doorweekt was. Daarbij klok ook voor het eerst – al was het niet rechtstreeks gerichte – kritiek van de wedstrijdleider aan de bewindvoerders van Silverstone. Managing Director Stuart Pringle zei op zaterdag nog dat de situatie vooral was ontstaan door extreme regenval op ‘het drukst bezette circuit van Europa’ – Pringle claimde een bezettingsgraad van honderd procent tussen maart en november en bestreed toen nog dat de afwatering niet zou deugen.

Een dag later bood hij zijn verontschuldigingen aan tegenover de toeschouwers op de tribunes. “Dit is wel het laatste wat we wilden”, aldus Pringle.

https://twitter.com/MotoGP/status/1034154773904347136

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste indruk: Indian Scout

Eerste indruk: Indian Scout

17 april, 2024

Zon hoog aan de hemel, rechts van me het glinsterende wateroppervlak van de Stille Oceaan dat helemaal doorloopt ...

Overig nieuws