Nieuws

Snelheidsduivel van VTR Customs

Net als Yamaha, stond ook BMW aan de start bij de fabrieksklasse van de Sultans of Sprint-wedstrijd. Motorfans van over de hele wereld zagen hoe de door VTR Customs omgebouwde R1200R de strijd aanging met andere sprinters.

Voor het ontwerp liet Daniel Weidmann van VTR Customs zich inspireren door het Spitfire Submarine jachtvliegtuig. “Dit is de meest uitdagende en complexe motor die we ooit hebben gemaakt”, liet de Zwitser in een interview weten. “We moesten het eindstuk drie keer maken om de look te krijgen waar we naar op zoek waren.” Dat is het zeker waard geweest, want de motor ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit een museum is gerold.

Om de BMW stabiel en op de grond te houden tijdens de sprintwedstrijd, verlengde VTR Customs de wielbasis met zo’n 20 centimeter. Omdat de BMW gebruikmaakt van een cardan-aandrijving was het echter niet eenvoudig. In plaats van een langere achterbrug werd daarom de voorkant van het frame aangepast. Tevens werd de motor met ruim 30 centimeter verlaagd. “Dat was wel lastig want we moesten er rekening mee houden dat de voorvork wel zou blijven werken en een veerweg van ten minste 3,5 centimeter had zoals in de regels is vastgelegd.”

Vuur
Diezelfde regels dicteren ook dat het blok aan strenge richtlijnen moet voldoen, waardoor Weidmann op dit vlak niet heel veel kon veranderen. Om het vermogen toch wat op te krikken werd daarom alleen het inlaat- en uitlaatsysteem aangepakt. Het resultaat is een bescheiden boost van zo’n 10 pk naar een topvermogen van 135 pk. Daarnaast is er een extraatje toegevoegd. Want deze Spitfire BMW kan letterlijk vuur spuwen.

“We hebben een aan een bobine gekoppelde bougie in de uitlaat geplaatst, zo’n 30 centimeter eerder zit een inspuitstuk dat benzine vanuit de tank in de uitlaat kan spuiten.” Zodoende is het mogelijk flinke steekvlammen uit de uitlaat te laten schieten.

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws