Nieuws

Slooppremie voor tweewielers in Italië

Je oude (verbrandings)motor laten slopen, een nieuwe elektrische motor kopen en een bonus van 3.000 euro ontvangen – in Italië kan het.

Elk jaar bekijkt en beslist Italië hoe hoog de Ecobonus, oftewel de subsidie voor elektrische mobiliteit, moet zijn voor de komende twaalf maanden. Op 3 juni gaf de regering groen licht voor het nieuwe subsidieprogramma van 782 miljoen euro. De premies kunnen ook met terugwerkende kracht worden aangevraagd voor voertuigaankopen vanaf 25 mei 2024. Dergelijke subsidies voor elektrische mobiliteit zijn in Italië niet alleen beschikbaar voor auto’s, maar ook voor tweewielers.

Concreet worden subsidies toegekend van 30 procent van de aankoopprijs, tot een maximum van 3.000 euro. Als een oude scooter of motor (Euro 0, Euro 1, Euro 2 of Euro 3 emissienorm) ook wordt gesloopt tijdens de aankoop van een nieuw voertuig, stijgt de subsidie voor elektrische mobiliteit naar 40 procent van de aankoopprijs, of de bovengrens stijgt naar 4.000 euro.

Er zijn  wel wat voorwaarden aan het verhaal verbonden:

  • Het te slopen voertuig moet al minstens twaalf maanden op naam van de koper staan. Het kan ook van een familielid zijn, zolang de familieleden in hetzelfde huishouden wonen. 
  • Het te slopen voertuig moet tegelijk met de aankoop van het nieuwe voertuig aan de dealer worden overhandigd.
  • Bromfietsen (tot 50cc, tot 45 km/uur) kunnen ook worden gesloopt, maar moeten een normale nummerplaat hebben om in aanmerking te komen voor de premie.
  • Een oude tweewieler met verbrandingsmotor kan worden afgedankt, zowel om de premie voor een elektrische tweewieler als voor een elektrische auto te verhogen.

De formaliteiten voor het verkrijgen van de korting worden uitgevoerd door de dealer. Het bedrag van de bonus wordt berekend op basis van de door de dealer aangerekende prijs exclusief BTW. De e-bonus is uitsluitend voorbehouden aan particulieren; deelbedrijven profiteren er niet van. De bonussen gelden ook als het voertuig wordt geleased door een particulier.

Consumenten in Italië kunnen elektrische motoren en scooters kopen en profiteren van de subsidie voor elektrische mobiliteit totdat het geld op is. De betreffende dealer zorgt voor de formaliteiten.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Nieuwe roadster van Royal Enfield

Nieuwe roadster van Royal Enfield

20 juli, 2024

Royal Enfield breidt haar 450-platform uit met een nieuw model. De Guerrilla 450 is een roadster met de bekende ...
Even geduld aub!

Even geduld aub!

19 juli, 2024

De tijd vliegt als je lol hebt, zo blijkt maar weer. Zo ben je nog aan het uitbuiken van de Kerstdagen en zo staat ...

Overig nieuws