Nieuws

Sasha de Vits wint Yamaha R3 Cup-kampioenschap

Hij was al bijna niet meer in te halen en met een tweede plaats in de eerste race in het Duitse Hockenheim verzekerde Sasha de Vits zich van het kampioenschap in de Yamaha R3 Cup. Gastrijder Max Stauffer won de eerste race en Niek van den Broek nam de tweede race voor zijn rekening.

De laatste twee races van het Yamaha R3 Cup-seizoen werden verreden in het Duitse Hockenheim. In de eerste helft van het kampioenschap was het De Vits die de toon zette, maar Thom Molenaar liet zich in de tweede helft steeds vaker voorin zien en wist zelfs de leiding in de tussenstand over te nemen. Niek van den Broek bleef door constant te presteren ook een gevaarlijke kandidaat voor de titel. Tijdens de voorlaatste wedstrijd bij de British Superbikes in Assen leken de kansen op de titel verkeken voor Molenaar na een crash in beide races. De Vits nam de kop in de tussenstand weer over en met 32 punten voorsprong op Molenaar en Van den Broek en nog maar 50 punten te vergeven reisde hij af naar het laatste evenement in Hockenheim.

Race 1
Van den Broek, De Vits en Stauffer hadden een goede start en sloegen direct een gat met de achtervolgers. Van den Broek zette alles op alles om weg te rijden van De Vits, maar kwam hard ten val. Molenaar wist het gat naar de Vits en Stauffer dicht te rijden en nam Svendsen daarbij mee in zijn achterwiel. Er ontstond een kopgroep van vier man waarbij de sterk rijdende Stauffer in de eindfase de beste papieren bleek te hebben. Molenaar positioneerde zich in de voorlaatste ronde nog achter Stauffer maar kon een aanval van De Vits niet afslaan. De overwinning ging dan ook naar Stauffer voor De Vits en Molenaar. Svendsen zag een fraaie vierde plaats voor zijn neus verdwijnen toen hij in de laatste ronde ten val kwam. Stauffer kreeg, als gastrijder, geen punten en daardoor gingen de 25 punten naar De Vits, die zichzelf daarmee verzekerde van het kampioenschap.

Race 2
In de middag werd de tweede race verreden. Er was hard gewerkt om de motoren van de gecrashte Svendsen en Van den Broek op tijd gereed te hebben. Dat lukte en Van den Broek was wederom bij start goed weg. Hij kreeg De Vits mee in zijn wiel en het tweetal zou de hele race bij elkaar blijven. Er werd voortdurend stuivertje gewisseld maar het was Van den Broek die als eerste het laatste rechte stuk opkwam en de overwinning greep. Op afstand volgden Molenaar en Svendsen. De Deen was in de laatste ronde dichtbij een podiumplaats toen Molenaar nog even naast de baan kwam. Molenaar herstelde zich op tijd en stelde de derde plaats veilig.

‘Ik heb niet al te veel risico genomen in de eerste race, tweede achter Stauffer was prima, zeker omdat hij toch niet meedeed voor de punten. Uiteraard ben ik blij met het kampioenschap en kijk ik tevreden terug op het Yamaha R3 Cup seizoen. De bijzonder goede sfeer die er in deze klasse heerst maakt de overwinning alleen maar mooier!’, aldus kersverse kampioen Sasha de Vits.

Ook Yamaha R3 Cup coördinator Joey Litjens kijkt tevreden terug op het seizoen. ‘Er werd dit seizoen erg hard gereden, niet alleen op Assen maar op alle circuits. De coureurs laten daarbij volwassen rijgedrag zien en zijn serieus bezig met de afstelling van de motor. Op de baan in hard maar eerlijk gevecht en naast de baan een bijzonder goede omgang met elkaar. Mijn target is dan ook zeker gehaald.’

Uitslagen:

Race 1:
1 Max Stauffer
2 Sasha de Vits
3 Thom Molenaar

Race 2:
1 Niek van den Broek
2 Sasha de Vits
3 Thom Molenaar

Eindstand Yamaha R3 Cup 2019:
1 Sasha de Vits
2 Thom Molenaar
3 Niek van den Broek

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws