Nieuws

Samen naar een veilige en gezellige TT

Motordiefstal
Al decennia vormt de Dutch TT niet alleen een geliefd toneel voor de ware liefhebbers van de motorsport maar ook voor motordieven. De laatste jaren waren tijdens de TT-week vooral motoren doelwit van hotelgasten in de wijde omgeving van Assen, tot ver in de noordelijke provincies. Daarom heeft de politie hoteleigenaren gevraagd aandacht te hebben voor veilige parkeerplekken. Bezoekers werden in diverse talen via (social)media en door middel van borden langs de kant van de weg gewaarschuwd en de politie hield intensief toezicht bij diverse hotels.

De politie hoopt met dit offensief ook dit jaar het aantal diefstallen zo laag mogelijk te houden. Het belangrijkste deel van dat resultaat hangt echter af van de maatregelen die de motorrijders zelf treffen. En check vooral je motorfiets op onderdelen, voordat je weer de weg op gaat!

Adviezen:
*Tijd is de grootste tegenspeler van de dief. Des te langer het duurt om iets weg te kunnen nemen, des te eerder haakt een dief af.
*Eén slot is onvoldoende. Dat geldt ook voor de combinatie van een slot en het standaard-stuurslot. *Motorfietsen worden op minilorries gezet en in een busje of op een aanhanger geschoven. Het beste is om twee sloten te gebruiken van twee verschillende merken of types.
*Zet de motor vast een aan verankerd object. Is dat niet mogelijk, bevestig hem dan aan een andere motorfiets.
*Bevestig een kettingslot zodanig dat er geen ‘grip’ of ondergrond is om een tang op te zetten.
*Monteer een alarmsysteem of startonderbreker.
*Parkeer de motorfiets in het zicht.
*Informeer bij het hotelpersoneel naar een veilige plek, of in het zicht of bij een bewakingscamera.
*Voorzie de motor van een track-and-trace.
*Check vooral je motorfiets op onderdelen voordat je weggaat.
Waardevolle spullen
Let op uw waardevolle spullen zoals portemonnees en smartphone tijdens de TT!
Elk jaar is het weer een groot feest op de camping. Maar er zijn ook altijd minder leuke dingen. Met name de eerste paar dagen wordt er veel gestolen. Gasten hebben dan nog een volle portemonnee en zijn vaak minder alert. Tenten worden opengesneden waarna uw Smartphone en/of portemonnee worden gestolen. Let dus goed op uw spullen en laat geen waardevolle spullen achter op de TT camping.

Bent u slachtoffer van diefstal uit uw tent? Doe dan aangifte via www.politie.nl/aangifte

Omdat er zo’n 100.000 bezoekers het motorspektakel bezoeken, kunt u er min of meer op rekenen dat ook zakkenrollers zowel overdag of ’s nachts aanwezig en actief zullen zijn.

Hoe kunt u voorkomen dat u wordt gerold?
*Houd uw tas altijd dicht, met de rits naar je toe.
*Houd dure spullen niet zichtbaar in de hand.
*Zorg ervoor dat je track en trace software op je mobieltje, tablet of laptop hebt geïnstalleerd.
*Zonder heler geen steler. Kijk op www.stopheling.nl of een product niet als gestolen geregistreerd staat.
*Bel 112 bij verdachte situaties.
*Bent u getuige van een diefstal door een zakkenroller of ziet een verdachte situatie, noteer of onthoud het signalement van de zakkenroller en bel de politie via 112.
Beveilig uw telefoon
U kunt uw telefoon beveiligen door de beveiligingscode Yunu (Your Unique Number) te activeren. Uw mobiele telefoon werkt dan alleen maar met uw eigen simkaart. Wanneer een dief of heler een andere simkaart in uw telefoon zet, dan werkt uw telefoon niet. Yunu is iets anders dan uw pincode. Hoe u Yunu moet inschakelen, leest u in de handleiding van uw mobieltje.
Wanneer uw smartphone is gestolen of wordt vermist, bel dan uw telefoonbedrijf en laat uw simkaart blokkeren en doe dan altijd aangifte.
Imei gegevens
Noteer uw Imei-nummer. Imei is de afkorting van International Mobile Equipment Identification. Het is het serienummer van uw gsm en het heeft niets te maken met de simkaart. U achterhaalt uw Imei door *#06# in te toetsen. Schrijf het nummer op en bewaar het goed. De politie heeft Imei nodig om een sms-bombardement af te vuren op een nieuwe simkaart in een gestolen mobiele telefoon. Bovendien is het een noodzakelijk kenmerk om de gsm op te kunnen nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.
Track and trace
Op veel nieuwe mobiele telefoons (smartphones) kunnen eigenaren een applicatie, zoals bijvoorbeeld een Track and Trace of een volg-app installeren. Deze geeft de positie van de telefoon weer bij diefstal of verlies. Zo is uw toestel gemakkelijker op te sporen. Neem bij diefstal altijd contact op met uw provider om uw nummer te laten blokkeren.

Zijn uw bankpassen gestolen of worden ze vermist. Wat moet u dat geval doen?
Blokkeer uw bankpassen via onderstaande nummers:
Bankpas (met uitzondering van ING): 0800-0313
Bankpas ING 058-212 6000
Mastercard (met uitzondering van ING) 030-283 5555
Mastercard ING 058-212 6000
American Express card 020-504 8666
American Express-cheques 0800-022 0100
Thomas Cook Card 0800-022 8630
Visa Card 020-660 0611
Diners Card 020-654 5511
Wanneer uw documenten zoals uw paspoort of rijbewijs gestolen, doe altijd aangifte.

Alcohol in het verkeer
De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat veel bestuurders geen rekening houden met restalcohol. Ook dit jaar controleert de politie tijdens de TT in Assen op restalcohol. Restalcohol is de term voor de hoeveelheid alcohol die nog bij iemand gemeten kan worden nadat deze persoon een aanzienlijke tijd niet gedronken heeft, bijvoorbeeld na een nacht slapen. Het blijkt dat nog steeds veel bestuurder zich hier niet bewust van zijn.
Bij gezonde personen breekt de lever de alcohol af in een tempo van ongeveer 1 à 1,5 uur per horecaglas. Bij een horecaglas kan gedacht worden aan een bierglas van 225 ml, een wijnglas van 100 ml, of een borrelglas van 35 ml. De afbraaksnelheid is bij iedereen verschillend. Bij grote hoeveelheden alcohol kan het een volle dag duren voor alle alcohol uit het bloed verdwenen is. Drink je bijvoorbeeld zes horecaglazen alcohol dan betekent dit dat alle alcohol pas na zes tot negen uur uit het lichaam verdwenen is. Het is dus mogelijk dat iemand die op een feestje veel gedronken heeft, ook de volgende dag nog niet in staat is om te rijden.

Woninginbraak
Geef inbrekers geen kans tijdens het TT evenement. Sluit ramen en doe de deur op slot als u feest viert of naar de races gaat. Ziet u een verdachte situatie of bent u getuige van een woninginbraak, noteer of onthoud het signalement van de inbreker en bel de politie via 112.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws