Sport

Rins verslaat Marquez in Silverstone

Dankzij een bloedstollende actie in de laatste bocht bij Marc Marquez won Alex Rins in een kokend en kolkend Silverstone zijn tweede grand prix van het seizoen. Vanaf het begin bepaalden Rins en Marquez in een tactisch steekspel op snelheid, dat werd ontsierd door een zware crash van Andrea Dovizioso. De nummer 2 in het kampioenschap kon in de eerste bocht de glijdende machine van de gevallen Fabio Quartararo niet ontwijken.

Terwijl de vanaf de vierde plaats vertrokken Quartararo redelijk snel weer op de been was, wist Dovizioso het eerste kwartier niet wat hem was overkomen. De Ducati-coureur werd gelanceerd over Quartararo’s Yamaha en kwam hard neer op zijn zij, schouder en hoofd. Zijn GP19 vatte vlam, maar de race behoefde niet te worden gestaakt. Dovizioso werd naar het ziekenhuis vervoerd voor röntgenfoto’s, maar was volgens Ducati-teammanager Davide Tardozzi al weer snel bij de les.

Marquez kreeg al direct door van zijn crew dat zijn grootste concurrent Dovizioso en de razendsnelle Quartararo – hij was de snelste in de eerste drie vrije trainingen en in de warm-up – uit de race waren. Het werd echter geen eenvoudige wedstrijd voor de regerende kampioen. In de tweede ronde verdrong Alex Rins Valentino Rossi van zijn tweede plek en ontpopte zich tot Marquez’ gevaarlijkste tegenstander. Halverwege de slopende race drukte de Honda-coureur bewust het tempo, maar Rins doorzag het spelletje en liet Marquez het kopwerk doen. In de voorlaatste ronde maakte de Suzuki-coureur een fout. “Ik dacht dat het de laatste ronde was en wilde in de laatste bocht buitenom Marquez.

Hij was heel snel in de laatste sector, maar ik was sneller in de laatste bocht”, aldus Rins. Marquez sloeg de aanval af en wist wel dat er nog een ronde te rijden was. Nadat Rins niet meer attaqueerde, leek Marquez op weg naar zijn zevende seizoenszege – tot de laatste bocht. “Ik voelde mijn voorband glijden en had twee opties: iets van het gas gaan of vol door met risico”, aldus Marquez. Hij koos de eerste optie en Rins denderde binnendoor en pakt zijn tweede overwinning van het jaar met 0,013 voorsprong, de kleinste winstmarge van het jaar.

Maverick Viñales kwam in de slotronden nog heel dichtbij, maar moest tevreden zijn met de derde plaats op 0,62 van Rins. Met zijn derde podium van het seizoen passeerde hij wel teamgenoot Valentino Rossi in de tussenstand. De Italiaan moest de top 3 laten gaan, maar hield Franco Morbidelli veilig achter zich.

Na de twaalfde grand prix van het seizoen leidt Marquez het klassement met 250 punten. Dovizioso volgt op 78 punten en Rins nam de derde plaats over van de als zevende gefinishte Petrucci.

Het volledige verslag van de Grand Prix van Groot-Brittannië is te lezen in MotoPlus 17 die op 6 september in de winkel ligt.