Nieuws

Rijbewijzen zijn GOED!

Rare jongens die Zweden:

De SMC, de Zweedse belangenvereniging voor motorrijders, heeft een onderzoek bekend gemaakt waaruit blijkt dat bij veel motorongevallen waarbij ‘extreem gedrag’ als oorzaak wordt genoemd, de betrokken bestuurders geen motorrijbewijs hebben.

De Zweedse overheid heeft in samenwerking met de SMC vijf punten benoemd waarmee het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders zouden kunnen worden verminderd in 2020. Deze punten zijn: meer gebruik van ABS op motorfietsen, een daling van de snelheid, een focus op zichtbaarheid en bewustwording, veiligere wegen en straten voor motorrijders en een vermindering van extreem gedrag op motorfietsen.

Zogenaamd ‘extreem gedrag’ is de oorzaak van 50 tot 70 procent van alle dodelijke motorongevallen in Zweden over de afgelopen vijf jaar.

 Extreem gedrag wordt gedefinieerd als: overtreding van de snelheidslimiet, rijden zonder rijbewijs, agressief rijden of rijden onder invloed van alcohol of andere drugs. Toen de SMC en het Zweedse ministerie van transport keken naar grondige studies van de dodelijke motorongevallen, ontdekten zij dat een grote groep bestuurders die betrokken is bij motorongevallen geen ‘normale’ motorrijder is.

Vijfentwintig procent van de motorrijders die in Zweden in de periode tussen 2005 en 2010 om het leven kwamen, waren nooit in het bezit van een motorrijbewijs geweest.

Toen deze rijbewijsloze bestuurders nader werden onderzocht, werd duidelijk dat ze de wet ook op andere manieren misbruikten; 60 procent was dronken of gedrogeerd, 66 procent was niet de eigenaar van de motorfiets waarmee het ongeval gebeurde en meer dan 50 procent van de motoren was niet geschikt voor de openbare weg. De SMC is van mening dat het opleidingssysteem voor motorrijders te ingewikkeld en te kostbaar is en dat meer rekening dient te worden gehouden met bestuurders die nu zonder rijbewijs rondrijden.

 De SMC wil een opleidingssysteem waarbij de focus ligt op de basisopleiding tot motorrijder, in plaats van de huidige ingewikkelde, dure trainingen en examens (met twijfelachtige voordelen voor de verkeersveiligheid) die het steeds moeilijker maken om een motorrijbewijs te halen.

 Bron: SMC/FEMA De SMC maakt (net als MAG Nederland) deel uit van de FEMA, de Europese federatie van belangenverenigingen voor motorrijders.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws