Nieuws

Rij-impressie Suzuki DR Big – V-Strom 1050 XT

In de jaren tachtig van de vorige eeuw was de Dakar Rally booming en de Yamaha Ténéré’s, Cagiva Elefants etc. vlogen als warme broodjes over de toonbank. Iets dat ook Suzuki niet was ontgaan en om ook een stuk van die lucratieve taart mee te kunnen pakken, kwamen de Japanners eind jaren 80 van de vorige eeuw met de DR 750 Big!

Een opvallende verschijning in meerdere opzichten. Zo werd de offroad-georiënteerde allroad aangevuurd door de op dat moment dikste serieproductie eencilinder ter wereld (opvolger DR800 Big heeft die eretitel overigens nog altijd in handen), met een cilinderinhoud van 727cc en goed voor maximaal 50 pk. Maar misschien nog wel meer opvallend was het design van de DR Big, en dan met name de zo kenmerkende snavel. Dus nee, niet BMW is de bedenker van dit design statement, maar Suzuki. Al was die snavel zeker niet bedoeld als guitigheidje voor het oog, maar diende het wel degelijk een functioneel doel. Door de vast aan het frame gemonteerde snavel werd niet alleen de druk op het voorwiel bij hoge snelheden verhoogd, maar ook de stuureigenschappen van de rijwind losgekoppeld.

Diezelfde snavel maakte in 2014 zijn rentree in het Suzuki-gamma, en wel met de komst van de toen nieuwe V-Strom XT. En met de dit jaar gelanceerde V-Strom 1050 XT keren ook de karakteristieke vierkante koplamp én de klassieke DR Big-kleuren terug!

Als een soort ode aan de legendarische DR Big kortom, en nu leek het ons wel eens leuk om met beide op pad te gaan. Hetzelfde basisconcept (een allroad) weliswaar, maar een volledig ander inzetgebied en natuurlijk meer dan drie decennia leeftijdsverschil, hoe verhoudt zich dat tot elkaar. Het werd een onderhoudend tripje, waarover je alles kunt lezen in MotoPlus 1/2021 (8 januari in de winkel).

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Dainese D-air krijgt update

Dainese D-air krijgt update

30 november, 2023

Dainese is één van de absolute pioniers op het gebied van airbagtechnologie. In 2000 al presenteerden de Italianen ...
KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws