Nieuws

Reportage Chinese motorindustrie

Afgelopen najaar hadden we hier op de redactie een kleine primeur: met de Mash X-Ride 650 Classic, Benelli Leoncino 500 en Voge 500R stonden er maar liefst drie in China geproduceerde motorfietsen hier op de stoep. Nieuw, maar niet geheel onverwacht, de Aziatische reus wordt immers een steeds belangrijker speler op de mondiale motormarkt!

Helemaal zonder slag of stoot ging dat uiteraard niet, de eerste kennismaking met de Chinese motorindustrie was, om er maar eens een flink understatement tegenaan te gooien, niet echt positief. De vaak miserabele tweewielers van inmiddels meer dan tien geleden, deden de reputatie van de Chinese fabrikanten, die toch voornamelijk bekend stonden om hun copy-paste gedrag, bepaald geen goed. Technisch van erbarmelijke kwaliteit dreven deze producten geraadpleegde monteurs van normale zaken bijna tot waanzin. Met goedkoop alleen kwamen ze er niet, zo werd China zelf ook al snel duidelijk. Met name de grotere, meer serieuze fabrikanten gooien het tegenwoordig dan ook over een heel andere boeg. Op de kwantiteit volgt inmiddels in toenemende mate kwaliteit, tot ver in de middenklasse aan toe. Zo gebruiken verschillende Europese fabrikanten van naam, zoals BMW, Fantic en SWM, al compleet aangeleverde ‘made in China’-motorblokken. En dat is geen toeval!

China lijkt inmiddels de weg naar de ‘lange termijn’ te hebben ingeslagen. Betere afwerking, betere materialen, breder modelpallet en gerenommeerde (internationale) toeleveranciers zijn bij veel Chinese fabrikanten ondertussen ook gemeengoed. China is duidelijk in opkomst, en in MotoPlus 5/2021 (vanaf 5 maart in de winkel) werpen we een blik op de Chinese motorindustrie, die de afgelopen tien jaar een explosieve stijging doormaakte! MotoPlus liever thuis op de mat? Klik dan hierrrr

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws