Uit MotoPlus Magazine

Producttest 8 multi-sprays

Steeksleutelset, ringsleutelset, schroevendraaiers, bahco, waterpomptang, T-sleutels; voor het lossen van bouten, moeren en schroeven heeft de doorsnee sleutelaar een heel arsenaal aan gereedschappen tot zijn of haar beschikking. Maar wat te doen wanneer geen van deze tot het gewenste resultaat leidt? Dan is het de beurt aan de chemische alleskunner!

Hakerige contactsloten, kabels waarin geen beweging te krijgen is, piepende scharnierpunten, resten kettingspray of zelf teerresten, het zijn maar een paar voorbeelden van problemen waar de zogenaamde multi-spray uitkomst kan bieden. Smeren en een roest oplossende werking zijn de kerncompetenties van deze chemische alleskunner, maar ook bescherming tegen roest, evenals een reinigende en vochtwerende werking zijn welkome functionaliteiten. Hoe veelzijdiger, hoe beter kortom.
Die brede inzetbaarheid maakt de multi-spray tot een vaste waarde in de gereedschapskist van iedere zichzelf respecterende sleutelaar, die daarbij tegenwoordig de keuze heeft uit legio producten. Maar welke is de beste? Om dat te achterhalen togen wij met een representatieve selectie van acht meer en minder bekende multi-sprays (o.a. WD-40, S100 en Liqui-Moly) naar het laboratorium om onder meer smeervermogen, roestbescherming, materiaalverdraagzaamheid en de vochtwerende werking te achterhalen.

De eenvoudige multi-sprays laten zich daarbij qua receptuur van een behoorlijk eenvoudige kant zien: men neme niet-gelegeerde olie, voegt daar wat hechtmiddel en drijfgas aan toe en klaar is Kees. Maar hoe meer allround, hoe meer je bepaalde eigenschappen moet versterken, en dat is geen gemakkelijke opgave, zo blijkt uit de producttest in MotoPlus 5/2021. Benieuwd wie er als winnaar uit de bus komt? Ga dan nu naar de winkel voor MotoPlus 5/2021, of sluit hier een abonnement af.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.