Nieuws

Print je eigen motorfiets, BigRep bewijst dat het kan

Dat 3D-printen een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van nieuwe motoren, liet BMW onlangs zien met een geprint S1000RR-frame. Het Duitse BigRep is een stapje verder gegaan en heeft nu de allereerste functionele 3D-geprinte motorfiets gepresenteerd. Deze conceptfiets is, met uitzondering van de elektronische componenten, helemaal met een 3D-printer gemaakt.

Creatieve geesten achter het project, dat de naam NERA heeft gekregen, zijn Mattia Cristofori en Maximilian Sedlak. Beiden zijn werkzaam voor het NOWLAB, het innovatielab van BigRep. In totaal bestaat de motorfiets uit vijftien onderdelen, waaronder de banden, velgen, frame, voorvork en zadel.  “De NERA combineert verschillende innovaties ontwikkeld door het NOWLAB zoals de ‘airless tyres’ en de geïntegreerde sensor-techologie”, vertelt Daniel Büning, medeoprichter van het NOWLAB. “Deze motor verlegt de grenzen van wat tot nu toe mogelijk was.”

Hoewel het prototype functioneel is, is het slechts ontworpen als proof of concept. Verwacht dus niet dat je deze motor ooit op de weg zult tegenkomen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws