Nieuws

Pikes Hill te gevaarlijk voor motoren

Motorfietsen zijn uitgesloten van deelname aan de uiterst spectaculaire en historische Pikes Peak Hill Climb. Het overlijden van meervoudig winnaar Carlin Dunne – het derde dodelijke ongeval in vijf jaar tijd – is de directe aanleiding van de ban.

Voor de een is Pikes Peak slechts een 4300 meter hoge pukkel in de Rocky Mountains. Raceliefhebbers kennen hem beter als het decor en hoofdrolspeler in de gelijknamige heuvelklim.

Voor het twintig kilometer lange traject met 156 bochten hebben de motortoppers slechts tien minuten nodig. (auto’s trouwens minder dan acht minuten) Het is duidelijk dat het tempo dat daarbij hoort – net als op het eiland Man – risico’s met zich meebrengt. De organisatoren van de heuvelklim zijn na lang beraad tot de conclusie gekomen de deelnemers niet langer aan dat gevaar bloot te stellen.

Niet iedereen kan zich in die beslissing vinden. Ook Carlin Dunne’s moeder deed haar zegje: “Carlin hield van die berg. Zij daagde hem uit en verleidde hem, riep hem steeds weer terug. Hij gaf haar het nodige respect. Hij was zich volledig bewust van haar vermogen om te nemen.” Toch kwam dus door het overlijden van Dunne de zaak in een stroomversnelling. In 2020 mochten motoren al niet deelnemen, maar de ban is nu officieel.

Niet voor het eerst mogen motorrijders niet langer deelnemen aan “The race to the clouds”. Van de 99 edities die sinds 1916 zijn gehouden, maakten motoren slechts 41 maal deel uit van het deelnemersveld. Toen Bill Gross overleed na een race-incident waren motoren ook al niet welkom van 1983 tot en met 1991. Het is extra zuur dat motoren niet langer welkom zijn omdat de Pikes Peak Hill Climb op 26 juni 2022 toe is aan zijn honderdste editie.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws