Nieuws

Patent laat halfautomatisch schakelsysteem voor Suzuki Hayabusa zien

Het hing al even in de lucht dat Suzuki de in 1999 gepresenteerde Hayabusa, ondertussen een cultmotor die sinds 2008 nagenoeg onveranderd is gebleven, een flinke update ging geven. Patenten die onlangs openbaar zijn gemaakt bij het Amerikaanse Justia Patents, maken die vermoedens nog sterker.

In die documenten is namelijk een schets van een Hayabusa te zien die is uitgerust met een nieuw halfautomatisch schakelsysteem. Deze techniek werd in 2016 in Japan ook al vastgelegd. Destijds werd echter uitdrukkelijk beschreven dat het systeem ook toepasbaar was op andere motoren en voertuigen. Die bewering is bij het Amerikaanse patent verdwenen.

Elektronisch
Het nieuwe schakelsysteem werkt voor de persoon op de motor overigens niet heel anders dan bij manueel schakelen. Het op en neer schakelen gaat bijvoorbeeld nog steeds met de voet. De vernieuwing zit hem dan ook in de techniek erachter. In tegenstelling tot een traditioneel systeem, waarbij je met het schakelpedaal mechanisch wisselt tussen versnellingen, stuurt het pedaal van de Hayabusa een elektronisch systeem aan.

Een sensor detecteert of het pedaal op of neer wordt bewogen en geeft die informatie door aan een ECU. Die zorgt er vervolgens voor dat de motor van versnelling wisselt. Om motorrijders toch het gevoel te geven dat ze zelf schakelen, is er een ‘klikmechanisme’ toegevoegd. Op die manier is er toch een ‘klik’ hoor- en voelbaar.

Verder is er nog weinig bekend over de doorontwikkeling van de Hayabyusa, al zijn er genoeg geruchten. Zo gaat het verhaal dat de vernieuwde Suzuki uitgerust gaat worden met een 1.440 cc vrij aanzuigende vier-in-lijn die goed is voor 200 pk. Of dat inderdaad klopt, zullen we naar verwachting eind 2018 pas zeker weten.

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.