Nieuws

Parijs beperkt toegankelijk

De insteek is dat motoren ouder dan 15 jaar straks Parijs niet meer in mogen. Ze zijn… Te vervuilend natuurlijk!

We hadden het al eerder over: de verbodsbepalingen voor oudere voertuigen in steden. Een drogreden om de verkoop van auto’s te stimuleren. Ruimhartig glimlachend bieden de bestuurderen oprot/slooppremies van honderden euri. En dat allemaal omdat die handvol oudere diesels enorm vervuilend zijn.

Oudere dieselauto’s worden al uit Utrecht geweerd en in steden in Europa klinken steeds meer stemmen om ook oudere motorfietsen uit stadscentra te weren. Vanaf juli 2016 zijn motoren van vijftien jaar oud of ouder al niet meer welkom in Parijs zoals het er nu uitziet.

“La Fédération française des motards en colère (FFMC), la Fédération française de motocyclisme (FFM), le Conseil national des professionnels de l’automobile (CNPA) et les acteurs du 2RM étaient reçus mardi 27 janvier 2015 à la Mairie de Paris pour prendre connaissance de la déclinaison de ce plan, présenté par l’adjoint de Mme Hidalgo chargé des déplacements. M. Najdovski annoncé que les 2RM antérieurs à 2000 seraient interdits de circuler dans la capitale à compter du premier juillet 2016. Ces restrictions iraient par la suite en se renforçant au fil des années.”

De komende Euro4-norm zorgt waarschijnlijk voor een nieuwe golf van verboden want: de Europese Unie legt steeds meer nadruk op luchtvervuiling in grote steden en bedenkt daar fijne verdienmodellen voor. Genuanceerd denken doen overheden of niet of veel te genuanceerd. Alle voordelen van motorfietsen ( niet met draaiende motor in de file, want geen last van de file, geen eindeloos rondrijden op zoek naar een parkeerplaats) spelen niet mee. De maatregelen worden bot in de markt geplempt: alleen het bouwjaar van het voertuig telt.

In Frankrijk en Duitsland wordt de dreiging serieus genomen en daar is men online al een petitie begonnen. Zo wil men de zaak onder de aandacht brengen in de nationale regeerderaars. Ook als Nederlander kun je de petitie tekenen.

Er zijn in totaal 120.000 ondertekenaars nodig, dus draag je steentje bij! Duitsland is een grote speler in Europa en kan wel degelijk het verschil maken. Vraag maar aan de Grieken. Kijk maar op www.openpetition.de

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Draadloos Q12 laden op de motor

Draadloos Q12 laden op de motor

12 juli, 2024

Het stroomdraadje is vaak de zwakke schakel als je een mobiele telefoon als navigatieapparatuur gebruikt. Peak ...

Overig nieuws