Nieuws

Nieuwe Multistrada krijgt adaptieve cruise control en dodehoekwaarschuwing

Gepatenteerd door Ducati en samen met Bosch ontwikkeld en voor het eerst te zien op de nieuwe Multistrada 1200 V4. Een primeur, want niet eerder werd een motor uitgerust met cruise control en dodehoekwaarschuwing.

Het vernuftige systeem maakt onder meer gebruik van radarsensoren die aan de voor- en achterzijde van de motor geïnstalleerd worden. Deze sensoren scannen de omgeving continu en detecteren zo objecten in de omgeving. De sensor aan de voorzijde maakt onder meer adaptieve cruise control (ACC) mogelijk. Dit systeem krijgt vier verschillende standen. Hierdoor kan de bestuurder zelf de afstand kiezen die hij van zijn voorligger wil houden. Het systeem zorgt er vervolgens voor dat die afstand wordt aangehouden door zelfstandig af te remmen of door juist gas te geven. Voor het remmen is een max ingesteld van 0,5 g.

Net als bij auto’s, wordt het systeem direct uitgeschakeld als de bestuurder zelf remt. Ducati laat weten dat de adaptieve cruise control ingesteld kan worden vanaf een snelheid van 30 km/uur tot een max van 160 km/uur.

Voor de dodehoekwaarschuwing, maakt de Ducati vooral gebruik van de sensor aan de achterzijde. Dit optionele beschikbare hulpsysteem attendeert de rijder als een ander voertuig zich in de dode hoek van de motor bevind. De motorrijder wordt hierop geattendeerd door een signaal in de achteruitkijkspiegel. Net als bij auto’s is dit systeem vooral bedoeld om het wisselen van rijstroken veiliger te maken.

Wat er allemaal nog meer voor vernuft op de nieuwe Multistrada zit, blijft nog even geheim. Vermoedelijk tot 15 oktober, want Ducati heeft aangekondigd op die datum iets te presenteren.

Multistrada V4: Ducati hint naar 15 oktober

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

21 juli, 2024

Suzuki blaast de laatste jaren flink in de bus met talrijke nieuwe modellen en zelfs een compleet nieuw platform ...
Nieuwe roadster van Royal Enfield

Nieuwe roadster van Royal Enfield

20 juli, 2024

Royal Enfield breidt haar 450-platform uit met een nieuw model. De Guerrilla 450 is een roadster met de bekende ...

Overig nieuws