Nieuws

Nieuwe generatie accu’s bij Zero

Het Amerikaanse Zero, fabrikant van elektrische motorfietsen, heeft een nieuwe lijn lithium-ion accu’s gepresenteerd, de Z-Force, voorzien van een hogere energiedichtheid zonder dat dit gepaard gaat met een hoger gewicht.

De verbeterde accupakketten, met een nieuw ontwerp, worden beschikbaar in twee standaardcapaciteiten van 14,4+ kWh en 15,6+ kWh. Het plusteken geeft aan dat elk van de pakketten optioneel uitgebreid kan worden tot 17,3 kWh. De 2022 Zero SR/S zal te verkrijgen zijn in beide accuconfiguraties. De SR/F zal enkel te verkrijgen zijn met de 15,6+ kWh-opstelling.

Daarnaast krijgt de Zero SR een flinke update met de 14,4+-accu-optie. Wie de nieuwe accu combineert met de optionele Power Tank (verkrijgbaar in het eerste kwartaal van 2022) maximaliseert het accupakket tot een totale capaciteit van net geen 21 kWh. Dat is volgens de Amerikaanse fabrikant goed voor een bereik van 365 kilometer  in de stad of 182 kilometer bij 113 km/uur. De capaciteit van het accupakket stijgt met andere woorden met (maximaal) 20%. Bovendien groeit de ecologische impact om het accupakket te vervaardigen niet.

Zero-rijders kunnen de extra capaciteit van deze nieuwe batterijen ontgrendelen via een andere primeur: de Cypher Store. Deze on-demand marktplaats wordt mogelijk gemaakt door Cypher III+, de nieuwste versie van Zero’s besturingssysteem Cypher. Cypher III+ is standaard geïnstalleerd op de 2022 SR/F, SR/S en SR. Via de Cypher Store krijg je toegang tot upgrades die de prestaties van de motor op verschillende manieren verbetert. De verschillende opties zijn te raadplegen via de Zero Motorcycles smartphone-applicatie of online op www.zeromotorcycles.com/cypherstore.

De keuzemogelijkheden die gepaard gaan met deze lancering zijn sneller laden, meer bereik, een snelheids- en prestatieboost, parkeermodus, handvatverwarming en navigatie via het dashboard. Al deze verbeteringen kunnen toegevoegd worden aan de 2022 SR/F, SR/S en SR. Sommige upgrades kunnen ook bij de dealer ook geactiveerd worden op de SR/F en SR/S van vorige modeljaren.

De 2022 SR deelt hetzelfde platform als de SR/F. Zo is de SR standaard voorzien van de ZF 75-10 krachtbron. Dat is op dit model goed voor 166 Nm koppel, 75 pk (55 kW) en een topsnelheid van 167 km/uur. Het Cypher III+-besturingssysteem beheert de technologie op de 2022 SR. Als je de Speed & Performance Boost activeert via de nieuwe Cypher Store,  beschikt dan ook over Advanced Bosch Motorcycle Stability Control. Daarmee verbeter je volgens Zero de capaciteit van het ABS, de tractiecontrole en de koppelcontrole in de bochten.

Het standaard ZF 14,4 kWh+-accupakket op de SR kan eveneens via de Cypher Store worden vergroot tot 17,3 kWh. Wanneer je ook de optionele Power Tank kiest, beschikbaar vanaf begin 2022, stijgt de accucapaciteit tot 20,9 kWh. Dat is de grootste capaciteit die je aan boord van een Zero kunt hebben. Verder kan de SR nu ook gebruikmaken van het publieke EV-oplaadnetwerk dankzij de Mennekes (Type II) connector. Zero biedt daarnaast ook Wall Outlet Adapters (Type II naar muurstekker) aan, om thuis, op het werk of bij ieder ander normaal stopcontact de accu op te kunnen laden.

De 2022 SR komt er in een Graphite-kleurstelling en heeft een vanafprijs van €19.150,- in België en Nederland. De standaardversie van de 2022 SR/S, voorzien van het 14,4+ kWh-accupakket, zal €21.900,- kosten in België en Nederland. De premiumversie met 15,6+ kWh-accupakket is er vanaf €24.140,- in beide landen. Zero biedt dit model aan in twee kleurstellingen: Aileron-Black en Cerulean Metallic-Silver.

De 2022 SR/F verschijnt in twee kleurstellingen (Asphalt-Metallic Silver en Red-Coral) met het 15,6+ kWh accupakket. De prijs bedraagt €23.380,- in Nederland en België . Van de SR/F verschijnt géén standaardversie.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws