Nieuws

Nederlandse wegen worden steeds voller: filedruk neemt toe

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wegen. Zo druk zelfs, dat het reistijdverlies de komende vijf jaar kan met 35 procent kan toenemen. Dat staat in het rapport dat Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur, naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Als oplossing voor het het steeds maar toenemende fileprobleem heeft het kabinet op Prinsjesdag bekendgemaakt zeker 1.000 kilometer aan rijstroken bij te bouwen.

Volgens het rapport blijft de groei van de wegcapaciteit achter op de verwachte groei van het verkeer. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, dat verantwoordelijk is voor het rapport, verwacht dat er over twaalf jaar 10 procent meer wordt gereden dan in het afgelopen jaar. Om al die nieuwe kilometers asfalt te realiseren wil de overheid tot 2030 in totaal 190 miljard euro investeren.

Lees ook: Daarmee kun je ook 200.000 forensen hun motorrijbewijs laten halen

In Finland heeft de overheid voor een heel andere aanpak gekozen. Daar wordt niet geïnvesteerd in asfalt maar in gemotoriseerde tweewielers. De Finse overheid heeft haar inwoners namelijk opgeroepen vooral motor of brommer te gaan rijden. Dat heeft niet alleen een positieve impact op de doorstroom maar ook op de klimaatdoelen van het land.

Een motor is nou eenmaal een stuk milieuvriendelijker dan een auto, aldus de Finnen. Om zo veel mogelijk mensen te op de motor te krijgen is de overheid bezig een brommer- en motorstrategie op te stellen. Misschien een idee voor de Nederlandse overheid?

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.