Nieuws

Nederlandse app voor motorrijders die graag praten tijdens het rijden

Omdat Dominique Fleurbaaij en zijn vrienden steeds tegen problemen aanliepen als ze voor een rit hun headsets met elkaar wilden verbinden, besloot hij zelf met een oplossing te komen. Zie hier de app Helmchat.

“Vanwege het coronavirus en het vele videobellen ben ik op het idee gekomen om open-source videoconference software te gebruiken om (grote) groepen motorrijders met verschillende soorten headsets met elkaar te laten praten in hoge kwaliteit”, legt Dominique uit. “Ik wilde is iets betekenen voor andere motorrijders die ook nooit goed verbinding met elkaar konden krijgen omdat ze een ander merk headset hadden dat nèt niet compatible was met het merk van anderen.”

De app HelmChat is helemaal gratis en beschikbaar voor Android en IOS. Wie een Android-telefoon heeft, kan de app direct vanuit de playstore downloaden. iPhone-gebruikers moeten een kleine omweg maken via de homepage Helmchat.eu en de daar gelinkte Jitsi Meet-app downloaden.

Het enige dat nodig is om van HelmChat gebruik te maken, is een smartphone met een data-abonnement, een mobiel netwerk en een aangesloten headset. Het opzetten van een groepsgesprek via HelmChat is heel eenvoudig. Het is een kwestie van een ‘ruimte’ aanmaken en de link met vrienden delen.

Wie gebruik maakt van HelmChat legt via de app namelijk verbinding met een server die helemaal ingericht is voor het leggen van verbindingen en het versturen van geluid. Wie zich daarbij zorgen maakt over privacy, kan opgelucht ademhalen. HelmChat maakt gebruik van DTLS SRTP-encryptie waardoor je gegevens en gesprekken altijd veilig zijn. Ook een groot voordeel is dat de gegevens niet op de server worden opgeslagen.

Groepen hebben ook geen wachtwoord nodig, waardoor iedereen zich eenvoudig kan aanmelden. Het kleeft ook een klein nadeel aan. omdat vreemden zich hierdoor ook bij je groep kunnen aanmelden. Gelukkig zijn de namen van ruimten zelf te bedenken en mogen ze uit flink wat tekens bestaan. Zo wordt de kans op mensen die zich plots bij je praatgroep aansluiten natuurlijk wel heel klein.

Helemaal mooi, is dat de app ook over geïntegreerde ruisonderdrukking beschikt om de geluidskwaliteit te optimaliseren. Mocht één van de aangesloten rijders tijdelijk geen bereik hebben met zijn smartphone, dan wordt de verbinding automatisch verbroken. Als het mobiele netwerk vervolgens weer beschikbaar is, wordt de verbinding automatisch weer opgestart.

Omdat er gebruik gemaakt wordt van het mobiele netwerk, is de maximale eigenlijk afstand onbegrensd. Zo lang je toegang hebt tot het internet, kun je meepraten.

De beste kwaliteit is volgens Dominique haalbaar als de groep uit maximaal 15 personen bestaat. Maar grotere groepen zijn zeker mogelijk. Zo worden groepsgesprekken tot 75 deelnemers ondersteund. Voor het leggen van een verbinding is wel wat data nodig. Een uur praten verbruikt om en de nabij 30 mb aan data.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Update voor Honda Forza-lijn

Update voor Honda Forza-lijn

8 oktober, 2024

Honda is druk bezig met het klaarstomen van haar modellen voor 2025, zo ook de Forza motorscooters, beschikbaar als ...

Overig nieuws