Nieuws

MV Agusta eert Assen met de Brutale 1000RR Assen

Aan de vooravond van de Classic GP in Assen werd in het bijzijn van voormalig GP-coureurs Kevin Schwantz en Randy Mamola de MV Agusta Brutale 1000RR Assen gepresenteerd.

Deze speciale uitvoering van de Brutale viert de vijfendertig overwinningen die MV Agusta heeft behaald op ‘ons’ Assen, de ‘Cathedral of Speed’. Deze zeges maken MV Agusta tot de meest succesvolle Italiaanse fabrikant en de derde overall als het gaat om successen op het TT circuit Assen. Er is inmiddels bijna een halve eeuw verstreken sinds de laatste overwinning van MV Agusta op het Drentse circuit. Toen, in 1976 om precies te zijn, zegevierde Giacomo Agostini in de 350cc-klasse.

De Brutale 1000 RR Assen is op de wielen gezet om die glorieuze dagen te herdenken. En exclusief is ‘ie zeker, want er worden slechts 300 genummerde exemplaren van deze machine met de hand gebouwd in Italië. De technische basis wordt gevormd door de 2023-uitvoering van de Brutale 1000 RR met een 998 cc viercilinder lijnmotor, die goed is voor liefst 208 pk bij 13.000 tpm en 116,5 Nm bij 11.000 tpm.

Het specifieke kleurenschema van de ‘Assen’, een combinatie van blauw (Blu Nordico), zilver (Argento Ago) en goud, is zowel elegant als sportief en benadrukt de technische uitstraling van dit beestje. De overige uitrusting mag er ook zijn. Wat je dacht van de Rotobox carbon wielen met extreem verfijnde spaken? Carbon zien we ook op veel andere plekken terug, zoals bij de hitteschilden rond het uitlaatsysteem en bij alle stilistische en functionele elementen rond de koplamp en de tankpanelen.

Sommige specifieke elementen van het frame, zoals de aluminium schetsplaten en de enkelzijdige swingarm vallen op door hun zilveren tint, die contrasteert met de donkere tint van het stalen buizenframe. Het zadel is voorzien van blauwe Alcantara bekleding, wat deze unieke motorfiets nog mooier maakt. De tank is tweekleurig uitgevoerd in blauw en zilveren en heeft een gepolijste afwerking.

Zoals bij elke speciale uitvoering van MV Agusta is er ook voor de ‘Assen’ Special Parts Kit. De onderdelen van deze kit lopen uiteen van de elegante titanium Arrow uitlaatdempers, compleet met speciale regeleenheid voor maximaal vermogen, tot de zwarte CNC-bewerkte rem- en koppelingshendels, de carbon duozit-cover en een aluminium tankdop. Een motorhoes en een certificaat van echtheid ronden de uitrusting af.

(Foto’s: Henny B. Stern)

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws