Nieuws

MV Agusta 9.5 en 5.5 – MV duikt modder in

Graaf Domenica Agusta draait zich om in zijn graf, maar MV Agusta lanceert echt twee allroads. De triple 9.5 en twin 5.5 halen hun inspiratie uit de Lucky Explorer Cagiva Elefants die in het verleden Parijs – Dakar wonnen.

Om maar direct met de dikste van het nieuwe noppenduo te beginnen: de 9.5 krijgt de beschikking over de welbekende driecilinder lijnmotor die onder meer ook de Brutale 800 aandrijft. Alleen heeft de allroad dankzij een langere slag en groter boring een cilinderinhoud van 930 cc. MV Agusta pakte verder de cilinderkop, het in- en uitlaattraject, kleppen, de (contra draaiende) krukas en zuigers aan. Ondanks de grotere cilinderinhoud blijven de buitenmaten gelijk aan het 800-blok. De driepitter levert lekker wat vermogen voor een allroad: 123 pk bij 10.000 tpm en 102 Nm bij 7.000 tpm. De 9.5 komt in een gewone variant en eentje met de Rekluse koppeling.

Zoals het een allroad betaamt heeft de 9.5 een stalen dubbel wiegframe. Ook het subframe is van staal, maar de swingarm is gemaakt van aluminium. Volgens MV is het rijwielgedeelte zo ontworpen dat de motorfiets zowel op de weg als in het onverharde goed uit de voeten kan. Wielmaten van 21 inch voor en 18 inch achter maken duidelijk dat het zwaartepunt evenwel op het onverhard ligt. Verdere specificaties van het rijwielgedeelte ontbreken helaas nog. De 9.5 heeft een fraai weggewerkt ophangsysteem voor praktische zijkoffers. Ook praktisch: het 7” TFT-dashboard met bluetooth-connectivity.

Van de 5.5 weten we zo waar nog minder. Zelfs op alle vrijgegeven foto’s staat alleen de 9.5 in al zijn schoonheid, maar van de 5.5 ontbreekt elk spoor. Wat we wel weten is dat MV Agusta het tripleblok van de 9.5 in de kleine allroad vervangt door een Chinese twin van partner Qianjiang. De twee-in-lijn heeft een cilinderinhoud van 550 cc. Verder weten we niet veel van de kleine Lucky Explorer. We wensen vooral dat MV Agusta ons niet zo lang op de productiemotoren laat wachten als in het verleden bijvoorbeeld met de Superveloce en Turismo Veloce.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.