Nieuws

Motortechnici van toen en nu op Vriendendag TT circuit.

Hoe leidt je een Grand Prix wegraceteam en op welke wijze krijg je de juiste gegevens over de afstelling van een racemotor. Het zijn vragen waarop Assenaar Peter Bom tijdens de dag voor Vrienden van het TT Circuit, komende zaterdag 23 september, antwoord geeft. Hij is al zeventien jaar werkzaam in de internationale motorsport. Peter Bom heeft in die periode gewerkt voor Honda, Yamaha en Ducati en niet zonder succes. In 2011 was hij betrokken bij het team van de Duitse coureur Stefan Bradl die dat jaar wereldkampioen Moto2 werd. En in 2015 was Peter Bom crewmanager van het raceteam van Danny Kent, die toen wereldkampioen Moto3 werd.

Tegenwoordig is Bom niet meer verbonden aan een team of fabrikant, maar is nog altijd actief in de GP-wereld. Hij werkt gedeeltelijk voor de datarecording fabrikant 2D en deels zelfstandig. Teams huren hem tegenwoordig in als ZZP´er voor technische ondersteuning op het circuit, of voor bijscholing van hun personeel. In deze vorm is Bom dit jaar betrokken bij het juniorteam van Kiefer Racing, waar hij als coach de zeer jonge rijders begeleidt. Op de Vriendendag zal Bom ingaan op zijn werkzaamheden.

In de jaren zestig en zeventig moesten monteurs en raceteams het nog zonder computers stellen en in die tijd was Ferry Brouwer vooraanstaand monteur in de Grand Prix wegraces. Ook hij zal zaken uit zijn periode als monteur van onder meer Phil Read en Jarno Saarinen belichten en tevens ingaan op de zakelijk carrière die hij heeft gevolgd en waarin hij het Japanse helmenmerk Arai in Europa groot maakte.

Verder is DAKAR-deelnemer Maikel Verkade aanwezig en worden vanuit TT Circuit Assen de plannen voor 2018 en de TT Juniortrack belicht.

Traditioneel is er een veiling van motormemorabilia ten bate van Riders for Health, worden er rondleidingen door de gebouwen gegeven en is er een busrit over het circuit. Verder hebben een motorraceteam en twee autoraceteams hun deuren open staan om een kijkje achter de schermen te nemen.

De Vriendendag begint om 10.00 uur en wordt traditioneel gehouden op het TT Circuit Assen.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.