Nieuws

Motornieuws 2022 – Yamaha MT-10 SP

Dat Yamaha na de presentatie van een flink geüpdatet MT-10 nu ook een nieuwe SP-versie daarvan presenteert, is een typisch gevalletje van één plus één is twee. Maar dat maakt de komst van de ruige naked zeker niet minder leuk!

De gewone MT-10 kreeg een licht bijgepunt uiterlijk, met onder meer een nieuwe koplampunit met contourverlichting en een over het algemeen wat meer compact design. Geen grootse wijzigingen, want de update was vooral uit technische gronden ingegeven. De crossplane vier-in-lijn met onregelmatige ontstekingsintervallen (270°-180-90-180°) stond immers op de nominatielijst voor een Euro5-kuur en die kreeg ‘ie ook. En wel in de vorm van nieuwe brandstofmappings, evenals een aangepast in- en uitlaattraject. Het maximum vermogen bedraagt nu 165,9 (was 160,4) pk bij 11.500 toeren, het koppel piekt met 112 (was 111) newtonmeter bij 9.000 toeren.
Verder kreeg het naakte krachthonk een iets comfortabeler zadel, een nieuw radiale Brembo hoofdremcilinder en het 4,2 inch TFT dashboard van de R1. En als laatste werd ook het elektronicapakket flink opgewaardeerd met onder meer een zes-assige IMU. die onder meer ABS, tractiecontrole en slide-control ondersteunt.

Allemaal zaken die ook de SP-versie ten deel vallen. Deze onderscheidt zich van de standaarduitvoering door een wat hoogwaardiger uitrusting, en dan met name op veringgebied. De SP heeft namelijk de beschikking over een elektronische Öhlins veeringsysteem van de tweede generatie. Deze biedt standaard de keuze uit drie semi-actieve demping modi ( sportieve A-1 stand tot toervriendelijke A-3 modus), waarbij de demping constant aan de weg- en rijomstandigheden wordt aangepast. Additioneel zijn er dan nog een drietal manuele modi (M-1 t/m M-3), waarbij de demping tijdens het rijden niet wordt aangepast. Verder is de SP nog voorzien van een driedelig onderkuipje en met staal omvlochten remleidingen.

De nieuwe Yamaha MT-10 SP, enkel verkrijgbaar in de luxueuze Icon Performance kleurstelling, staat medio 2022 bij de dealer. De prijs is nog niet bekend. Info: www.yamaha-motor.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Touratech Travel Event 2024

Touratech Travel Event 2024

20 april, 2024

Bekende sprekers, internationale sterren, een grote filmpremière, gerenommeerde exposanten en tal van ...
Precies vier dagen te koop

Precies vier dagen te koop

19 april, 2024

Vespa viert het 140-jarig bestaan op passende wijze. Het bouwt niet alleen een exclusieve scooter (maximaal 140), ...

Overig nieuws