Nieuws

Motornieuws 2021: Triumph Bonneville T120 en T120 Black

Triumphs ‘golden oldie’ Bonneville T120 heeft voor 2021 niet alleen een Euro5-kuur gehad, maar is vanaf dit modeljaar ook lichter en beschikt over betere remmen.

Wie Bonneville zegt, zegt Triumph. Het is een bescheiden icoon in de historie van de Engelsen, met een een behoorlijk grote fanschare, deels bekend.  Vele groten der aarde hebben er namelijk een gehad, denk aan Elvis Presley, Steve McQueen en Richard Gere. Zelfs Evel Knievel reed op het begin van zijn carrière op een Bonnie. In die tijd een van de snelste productiemotoren. Die claim to fame hebben we ondertussen ver achter ons gelaten. Niet erg overigens, want de T120 is ook zonder het snelheidspredicaat een tijdloos mooie machine.

Voor 2021 is de T120 flink onder handen is genomen door Triumph. De koppelrijke 1.200 cc van de Britten is onder meer op een dieet gezet. Ten opzichte van zijn voorganger is er liefst 7 kilo afgesnoept.

Dat is deels te danken aan de wijzigingen in het blok, de T120 heeft namelijk een lichtere krukas gekregen, maar komt toch voor een groot deel op conto van de nieuwe wielen. Deze spaakwielen zijn nu namelijk vervaardigd uit aluminium (18 X 2,75 / 17 X 4,25) in plaats van staal. Verder heeft Triumph de koppeling van de T120 aangepast en kreeg de twin nieuwe balansassen aangemeten. Het resultaat hiervan is een wat gretiger karakter, aldus Triumph. Het heeft geen invloed gehad op het vermogen, want dat blijf met 80 pk bij 6.550 tpm en 105 Nm koppel bij 3.500 tpm gelijk.

Andere nieuwtjes zijn de remmen aan de voorzijde, want daar zitten nu twee Brembo-klauwen met 320 mm schijfremmen, verbeterde rijmodi en standaard cruise-control. Verder is in de koplamp led-dagrijverlichting geïntegreerd.

Qua design is er uiteraard weinig aan de retrolooks van de Bonneville getornd. Wel heeft Triumph de dubbel klok op het dashboard aangepast met een nieuwe 3D wijzerplaat, Bonneville branding en een traditioneel lettertype en kleuren. De 2021 Bonneville T120 is er in de kleuren Cordovan Red/Silver Ice, en Cobalt Blue/Silver Ice, die beide zijn voorzien van handgeschilderde gouden lijnen.

Naast de reguliere T120, is er ook de T120 Black. Zoals de naam al doet vermoeden, een overwegend zwarte uitvoering van de T120. Dit wordt gecombineerd met een surplus aan chroom en premium componenten, waaronder de velgen, handgreep, motordeksels, spiegels, koplampbehuizing, richtingaanwijzers en uitlaat. De T120 Black is daarnaast voorzien van een bruin zadel met gestanst Triumph‑logo. Voor de T120 Black is er qua kleurstelling de keuze uit Jet Black of een Matt Jet Black/Matt Graphite met handgeschilderde zilveren lijnen.

De Bonneville T120 en T120 Black zijn beschikbaar vanaf april en hebben een vanaf prijs van € 15.100,- (BE: €13.200,-). Info: www.triumphmotorcycles.nl

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.