Nieuws

Motornieuws 2019: KTM 790 Adventure R

Ja hoor, daar is ‘ie dan, de KTM 790 Adventure R. Tijdens de KTM Adventure Rally 2018, die op Sardinië werd verreden, werd de officieel nog als prototype aangeduide 799cc-twin voor het eerst in het wild getoond door de Oostenrijkers.

En veel zal er volgens de ontwerpers uit Mattighofen niet aan veranderen. “Deze motor is voor zo’n 95 procent af. We kijken nu alleen nog of we misschien kleine dingen moeten aanpassen om het productieproces zo vloeiend mogelijk te laten lopen”, aldus KTM. In tegenstelling tot eerdere spionagefoto’s van een avontuurlijke 790 is de Adventure R duidelijk meer gericht op het ruigere offroadwerk.

Daarmee komt de motor ook een stuk dichter in de buurt van het prototype dat KTM eind 2017 op de EICMA in Milaan presenteerde. Opvallend bij de 790 Adventure R is de diep, tot naast het blok doorlopende tank die aan de onderzijde voorzien is van carbon beschermkappen en de voor een allroad zeer lage zithoogte. Beide zaken waar KTM naar eigen zeggen heel bewust mee bezig is geweest. Hierdoor is het KTM niet alleen gelukt het zwaartepunt van de motor een stuk lager te leggen, wat de handeling op ruig terrein ten goede zal komt, ook wordt de motor veel aantrekkelijker voor de wat kleinere motorrijders.

Zo is het bij een grote allroad als de 1090 Adventure in het terrein niet altijd even makkelijk om met je voeten aan de grond te komen. Wie de zeer zwarte motor qua kleur wat saai vindt, kan overigens opgelucht ademhalen. Uiteraard wordt de productieversie van de 790 Adventure R voorzien van de voor KTM zo kenmerkende oranje decals. Wanneer de eerste test met de nieuwste telg van de KTM-familie gereden gaan worden, is nog niet bekend.

Wij kijken er in ieder geval naar uit!

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.