Nieuws

Motormerken gaan samenwerken aan verwisselbare accu’s

Een viertal grote motorfabrikanten heeft aangegeven samen te gaan werken aan de implementatie van verwisselbare accu’s voor elektrische motorfietsen en andere lichte elektrovoertuigen. Gezien de deelnemers een belangrijke stap voor de branche, want het nieuw opgerichte consortium bestaat uit Honda, Yamaha, KTM en Piaggio. Stuk voor stuk grote spelers op de markt.

De vier merken zijn van mening dat een verwisselbaar accusysteem de toekomst is voor elektrische motoren. Het draagt niet alleen bij aan de levensduur van de motorfiets, maar verkort ook de oplaadtijd en de druk op het elektriciteitsnet. Doordat elektrische motorfietsen voorzien worden van een accu die gemaakt is om te verwisselen, lopen klanten niet tegen het probleem aan dat ze op den duur met een ‘luie’ batterij komen te zitten. Ook zorgt het wisselen van een accu ervoor dat een elektrische motorfiets veel sneller weer inzetbaar is, als de batterij leeg gereden is.

Een bijkomend voordeel is dat de ontwikkeling aan de batterijen ondertussen gewoon door kan gaan. Het enige waar de fabrikanten voor moeten zorgen, is dat de nieuwe techniek past op de reeds verkochte systemen. Verder is het mogelijk om de wisselaccu’s op te laden als de elektriciteitsproductie het hoogst is. Zo kan een piekbelasting op een moment dat er juist weinig stroom voor handen is, voorkomen worden.

De nieuwe samenwerking zal op 1 mei van 2021 beginnen. Op welke termijn de eerste resultaten van het nieuwe consortium te zien zullen zijn, is nog niet duidelijk. De vier hebben nog geen tijdsplan vrijgegeven.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Pieterpadroute voor de motor

Pieterpadroute voor de motor

8 december, 2023

Het Pieterpad vierde in 2023 haar veertigjarig bestaan. De bijna 500 kilometer lange wandelroute tussen het ...

Overig nieuws