Motoren blijven geliefd bij dieven: dit zijn de cijfers
In het eerste halfjaar van 2020 zijn er in totaal 774 motorfietsen gesloten. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Daarmee is het aantal, ten opzichte van een jaar geleden, licht gestegen.
Een jaar eerder werden in dezelfde periode namelijk 713 motorfietsen ontvreemd, aldus het samenwerkingsverband, waar naast de politie ook het RDW en de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) bij aangesloten zijn. Van de motorfietsen die in 2020 gestolen zijn, is een kleine 20 procent (152 motoren ) teruggevonden.
Om te zien welk merk het vaakst slachtoffer is van diefstal, heeft het LIV een handig overzicht gemaakt. Daaruit blijkt onder meer dat Yamaha-motoren populair zijn. In de eerste zes maanden van 2020 zijn er namelijk 147 motoren van het Japanse merk ontvreemd. Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden, dat er ook flink wat Yamaha’s in Nederland rondrijden. Op het moment van publiceren waren er namelijk 120.981 stuks van het merk geregistreerd in Nederland.
Als je dat afzet tegen het aantal gestolen motoren komt het diefstalrisico neer op 1 op 828 motorfietsen. Op plek twee van meest gestolen merken, staat Piaggo die het met een diefstalrisico van 1 op 89 moet doen. Op de derde plek staat BMW, met een diefstalrisico van 1 op 833.
Wie overigens denkt dat het dievengilde het vooral op gloednieuwe machines voorzien heeft, heeft het mis. Van alle motoren die de eerste helft van 2020 gestolen werden, waren er 15 gloednieuw. Van motoren tussen de 1 en 5 jaar, werden er in totaal 244 stuk gestolen en bij de groep tussen de 6 en 19 jaar gaat het in totaal om 380 motoren. De rest van de gestolen motoren (135 stuks) staan als 20 jaar of ouder in de boeken.
Om te voorkomen dat jouw motor ook onderdeel uit gaat maken van deze statistieken, een vijftal tips om motordiefstal tegen te gaan. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!
- Let op je sleutels
Veel motoren worden gestolen met behulp van sleutels. Niet in de laatste plaats omdat dieven ze gewoon uit je jaszak stelen als jij lekker zit te genieten van de zon, of aan de koffie zit in het café. Let daarom altijd op je sleutels en laat ze niet in de kleding zitten als je deze ergens ophangt. Hang je je jas over de stoel waar je op zit, steek de sleutel dan in een binnenzak. Op die manier is het voor dieven net wat lastiger. Is je motor voorzien van een keyless-systeem dan is extra voorzichtigheid ook geboden. Dieven kunnen het signaal namelijk ongemerkt verlengen, waardoor ze je motor zo van het stuurslot kunnen krijgen. Om dit te voorkomen zijn er speciale zakjes en doosjes op de markt, die het signaal van de sleutel helemaal blokkeren. - Kies een goed slot
Je motor alleen op het stuurslot zetten is tegenwoordig echt niet meer voldoende. Voor je het weet staat je trots achterin een busje om nooit meer gezien te worden. “Het is soms echt tranentrekkend hoe naïef sommige motorrijders met hun motor omgaan”, liet een beveiligingsexpert onlangs nog in MotoPlus weten. Zorg er daarom voor dat je je motor met het liefst twee sloten (mét ART-keurmerk) op slot zet. - Leg ‘m aan de ketting
Het vooruitzicht voor dieven dat ze 20 minuten moeten slijpen voor ze je motor kunnen wegrollen, is vaak al genoeg om ze af te schrikken. Zorg er daarom voor dat je je motor verankerd aan een muur of aan de grond. Ben je met meerdere motorrijders op pad, dan is het ook een optie de motoren met een kabel aan elkaar vast te leggen. Op die manier voorkom je dat dieven je motor kunnen oppakken en meenemen. - Ook thuis extra voorzichtig
Denk niet dat de deur van de schuur op slot zetten genoeg is om motordiefstal te voorkomen. Daarom moet je ook in de schuur je motor op slot zetten en het liefst verankeren aan de muur of grond. En als je hem dan op slot hebt gezet, bewaar je sleutel dan op een andere plek. Maak het ze niet te makkelijk. - Sleutels niet op de slaapkamer
Mensen zijn gewoontedieren en dat weten dieven ook. Bewaar je sleutels daarom niet op de voor de hand liggende plekken zoals je slaapkamer. Bij een inbraak zijn dat namelijk de plekken die dieven zeker bezoeken.