Nieuws

Motor-Z leeggeroofd: ‘Dit voelt als een trap in mijn ballen’

Seth Kox, eigenaar van Motor-Z in Eindhoven, kwam er zaterdag door een telefoontje van de politie achter dat zijn garage, waar hij dagbesteding biedt aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, was leeggeroofd. “Ze hebben met een busje of auto een grote schuifdeur aan de zijkant van de zaak open geramd, eenmaal binnen hebben ze mijn volledig getunede Yamaha YZ125 en zeker 500 stuks van onze vintage motorkleding meegenomen. Zelfs de stroopwafels zijn van tafel verdwenen. Het voelt echt als een trap in mijn ballen.”

“Mijn bedrijf draait op mijn enthousiasme, maar je kunt je voorstellen dat dat nu een flinke deuk heeft opgelopen”, vertelt Kox.

Gerichte inbraak
Hoe brutaal de inbraak ook was, hij was duidelijk goed voorbereid. “Ik heb een bewakingscamera in de garage hangen, maar die hebben ze precies vanuit de goede hoek omgedraaid. De dieven staan dan ook niet op beeld.” Ook binnen zijn de inbrekers methodisch te werk gegaan. De Yamaha, die van Marc de Reuver is geweest, stond zowel met het voor- als het achterwiel op slot. “Daar waren ze duidelijk naar op zoek, want die is gestolen. Verder hebben ze bijna al onze retro-motorkleding, onze computer met alle gegevens en de beamer die we voor filmavonden gebruikten, gejat.”

De kleding verkocht Kox via eBay. “Dat doen we met onze jongeren. Die maken de foto’s en schrijven de teksten voor de advertenties.” Het geld dat daarmee verdiend wordt, komt weer ten goede aan de jongeren. “We zijn al een tijdje met ze bezig om het brommerrijbewijs te halen. Eén van hen is onlangs gezakt voor zijn examen. Het idee was dat hij iets meer zou helpen met de verkoop zodat we daar de herkansing van konden betalen.”

Jolink, Rond en De Coster
Onder de gestolen kleding bevinden zich ook meerdere stukken die van Bennie Jolink zijn geweest. Maar ook helmen en laarzen zijn verdwenen. “Ik had allemaal laarzen uit de tijd van Gerard Rond en Roger de Coster. Nieuw in doos en hartstikke gewild. Ik verkocht ze aan mensen in New York en Tokio. Ook gejat. Tenminste: de blauw/gele. Alleen de rode hebben ze niet gestolen.”

Ook het gereedschap dat in de garage voor het grijpen lag, is opvallend genoeg allemaal blijven liggen. “Ik had bijvoorbeeld een slijptol op de werkbank liggen, maar die hebben ze niet aangeraakt. Zelfs niet om de sloten van de Yamaha door te slijpen. Daar hebben ze hun eigen gereedschap voor gebruikt.”

Getuigen
De deur waardoor de inbrekers binnen wisten te komen is inmiddels gerepareerd en gebarricadeerd. “Maar daar krijgen we onze spullen niet mee terug”, vertelt een duidelijk aangeslagen Kox. Hij hoopt dan ook dat mensen die denken iets gezien te hebben van de inbraak zich melden.

De Yamaha YZ125 is te herkennen aan het framenummer: E111E-106708. Het blok heeft het nummer: 106708. De motor was voorzien van een titanium subframe.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.