Nieuws

Minister: ‘Verkeershufters moeten harder aangepakt kunnen worden’

Om weggebruikers die zich misdragen harder aan te kunnen pakken heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een voorstel ingediend om de strafmaat voor gevaarlijk rijgedrag te verhogen van 2 naar 6 maanden cel met een maximum van 24 maanden.

De nieuwe wet is vooral gericht om bestuurders die nergens wat van aantrekken en bewust allerlei verkeersregels aan hun laars lappen waardoor de veiligheid van anderen in gevaar komt, streng aan te kunnen pakken. Denk aan het bewust negeren van een rood verkeerslicht, het onverantwoord inhalen of een zeer forse snelheidsovertreding.

Volgens de minister biedt de wet momenteel te weinig mogelijkheden om soort verkeersgedrag streng te bestraffen. Onder de nieuwe strafbepaling valt overigens ook het rijden met een mobiele telefoon in de hand.

Verschil te groot
Veroorzaakt een bestuurder als gevolg van zijn rijgedrag een ongeval, dan kan er tot maximaal zes jaar cel geëist worden. “Het wetsvoorstel zorgt er ook voor dat de strafmaat voor iemand die slachtoffers maakt bij zeer gevaarlijk rijgedrag en iemand die met hetzelfde gedrag door een gelukkig toeval niemand letsel toebrengt, kleiner wordt. Dat verschil is nu te groot”, aldus Grapperhaus.

Daarnaast wil de minister de straffen voor het rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder (geldig) rijbewijs omhoog trekken van 3 maanden naar 1 jaar cel. Als iemand zich binnen 5 jaar weer schuldig maakt aan rijden onder invloed kan de straf met een derde omhoog.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 49,50

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.