Nieuws

Minder verkeersdoden 1

Het aantal dodelijke slachtoffers van een verkeersongeval onder motorrijders is in 2011 opnieuw gedaald. Dit blijkt uit de cijfers over verkeersdoden die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepresenteerd.

De afgelopen jaren laten een dalende trend zien. Zo waren er in 2004 nog 91 slachtoffers. In 2010 was het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders 63. In 2011 is dit aantal verder gedaald naar 52 slachtoffers.

Patrice Assendelft, directeur van de KNMV, geeft een reactie op de gepresenteerde cijfers: “Het is op zich goed nieuws dat ook dit jaar het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders weer is gedaald. Toch is ieder slachtoffer er één te veel.”

Als belangenvereniging zet de KNMV zich in om de verkeersveiligheid van motorrijders te vergroten. Patrice Assendelft zegt hierover: “De cijfers van het CBS laten zien dat we op de goede weg zijn. Deze daling motiveert ons dan ook om door te gaan met belangenbehartiging, voorlichting en voortgezette rijopleidingen om deze positieve ontwikkeling ook de komende jaren door kunnen te zetten. Het is daarnaast van belang dat de verkeersveiligheid van motorrijders onder de aandacht blijft van beleidsmakers, automobilisten en motorrijders zelf”. Hierbij verwijst hij naar het Strategisch Plan Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarin motorrijders als kwetsbare verkeersdeelnemers worden aangemerkt. “Verkeersveiligheid staat gelukkig hoog op de agenda van de minister. Zo wil zij het aantal verkeersslachtoffers onder motorrijders de komende jaren verder naar beneden te brengen.”

Volgens Patrice Assendelft gaat het bij de meeste ongevallen om een voorrangsconflict waarbij vooral het kijkgedrag van de motorrijder zelf, maar vooral dat van de automobilist een belangrijke rol speelt. “Zeker aan het begin van het seizoen vallen er relatief veel slachtoffers. Motorrijders moeten na de winter weer wennen aan het motorrijden en automobilisten moeten weer wennen aan motorrijders op de weg.

De cijfers van het CBS zijn terug te lezen op www.cbs.nl

Bron: CBS, KNMV

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

Lezerstest Suzuki 2024-modellen

21 juli, 2024

Suzuki blaast de laatste jaren flink in de bus met talrijke nieuwe modellen en zelfs een compleet nieuw platform ...

Overig nieuws