Sport

Marquez magistraal in Argentinië

Drie weken eerder zorgde de seizoensopening van het Grand Prix-seizoen in Qatar nog voor de meest close top 15 ooit, in Argentinië legde Marc Marquez ongenadig de zweep over de naar adem happende concurrenten. Vanaf de eerste ronde domineerde de Honda-coureur de race en zijn voorsprong van 9,8 seconden had nog groter kunnen zijn als hij niet het gas had dicht gedraaid.

Voor het eerst in elf races reed Valentino Rossi weer eens naar het podium. Qatar-winnaar Andrea Dovizioso finishte als derde.

De 26-jarige Marquez reed op zaterdag al voor de vijfde keer in Termas de Rio Hondo naar de pole en kreeg Maverick Viñales en Andrea Dovizioso naast zich. Niet alleen met de twee andere mannen op de eerste rij moest hij rekening houden, meende Marquez, maar ook met de als vierde startende Valentino Rossi en Cal Crutchlow. De Brit, sterk in de vrije training, maar niet foutloos in de kwalificatie, werd vroeg in de wedstrijd binnen geroepen vanwege een valse start.

Precies 23 jaar nadat hij in Maleisië zijn grand prix-debuut maakte, bewees Rossi het gelijk van Marquez door in de laatste ronde het rechtstreekse duel met Dovizioso in zijn voordeel te beslissen. Toen was Marquez al lang en breed bezig om zijn derde Argentijnse grand prix-overwinning te vieren. “Ik zag dat ik al snel een gat had. Aan het eind nam ik al niet meer alle risico’s. In Qatar was het moeilijker om op het podium te finishen dan om in Argentinië te winnen”, strooide de Spanjaard zout in de wonden. Maverick Viñales werd in de laatste ronde getorpedeerd door Franco Morbidelli in hun strijd met Danilo Petrucci om de zesde plaats.

Twee seconden achter Dovizioso bekroonde Jack Miller een sterk weekend met een vierde plaats, terwijl ook de vijfde plaats van Alex Rins bewondering opwekte. De Suzuki-coureur revancheerde zich voor een desastreuze kwalificatie, waarin hij niet verder was gekomen dan de zestiende startpositie. Drievoudig MotoGP-wereldkampioen Jorge Lorenzo kende een moeilijk weekend. Door een eigen fout bij de start vertrok hij als laatste. Na 25 moeizame ronden strandde Lorenzo op de twaalfde plaats.

Door zijn 45e MotoGP-overwinning nam Marquez de leiding in het WK over van Qatar-winnaar Dovizioso. Marquez leidt met 45 punten, gevolgd door Dovizioso met 41 en Rossi met 31.

Lees het volledige verslag van de Grand Prix van Argentinië volgende week vrijdag in de nieuwe MotoPlus.