Nieuws

Marquez bezorgt Honda constructeurstitel

In Thailand prolongeerde Marc Marquez al zijn wereldtitel, twee weken later stelde de Spanjaard Honda’s 25e constructeurstitel veilig in Japan. Op het circuit van Motegi, eigendom van Honda, was Marquez de eerste coureur sinds 2013 die weer eens vanaf pole position de race won. Marquez deed dat met overmacht, vóór Fabio Quartararo. De Fransman verdiende met zijn tweede plaats als beste nieuwkomer de Rookie of the Year-titel. Andrea Dovizioso eindigde als derde.

Op zaterdag lukte het Marquez in zijn zevende poging om ook op Motegi eens de snelste tijd te klokken tijdens de kwalificatie voor de MotoGP-race. Dat de prolongatie van zijn titel niet betekende dat de Repsol Honda-coureur verzadigd zou zijn, bleek direct. Marquez pakte kopstart, maar werd gepasseerd door de als derde gestarte Quartararo. De Yamaha-coureur moest echter snel weer plaatsmaken voor Marquez, die geen trek had in een nieuw lijf aan lijf-gevecht met Quartararo. Marquez bouwde een kleine maar controleerbare voorsprong op, terwijl achter Quartararo zijn teamgenoot Franco Morbidelli en Jack Miller streden om de derde plaats. Halverwege de race zette de sterk gestarte Dovizioso merkgenoot Miller aan de kant en drie ronden later moest ook Morbidelli plaatsmaken. Maverick Viñales pikte aan bij Dovizioso, maar moest hem laten gaan toen de Italiaan met veel risico een slotoffensief inzette op Quartararo. Uiteindelijk hield de pupil van teammanager Wilco Zeelenberg en ‘rider coach’ Torleif Hartelman minder dan een halve seconde over.

Marquez won met 0,87 seconde voorsprong zijn 54e grand prix in de belangrijkste klasse, waarmee hij Mick Doohan evenaarde. Zijn totaal bracht Marquez in Motegi op tachtig, voordat hij in de uitloopronde stilviel met een lege tank. “Het was zeker geen makkelijke race”, meende Marquez na zijn tiende zege van het seizoen. “Ik wilde dit keer vanaf het begin een gat proberen te slaan, want ik voelde me heel sterk in de warm-up. Maar “daarna zat ik te spelen met de schakelaars (voor de verschillende maps, red.), want met het verbruik zat ik op de limiet. Motegi is één van de moeilijkste circuits voor het brandstofverbruik. Toen ik twee seconden voorsprong had, begon ik weer te ‘spelen’ met de knoppen. Het was niet makkelijk, want je moet aan veel dingen denken. Het team heeft goed gewerkt, want ze hebben ook de beste compromis gevonden.”

Met nog drie races te gaan bekroonde Fabio Quartararo een zeer opmerkelijk debuutjaar met de ‘Rookie of the Year’-titel. “Ik had geen reserve”, gaf hij toe. “Ik heb honderd procent gepusht, maar Marc was een paar tienden sneller per ronde. Aan het eind was Dovi ongelooflijk snel, hij pakte meer dan een halve seconde per ronde. Dus ik moet nog flink pushen. Maar ik ben heel blij met dit tweede podium op rij en ik ben heel trots dat we het doel dat we aan het begin van het seizoen stelden, ook hebben gehaald.”

Viñales finishte als vierde en kwam daarmee in punten gelijk met de als zevende gefinishte Alex Rins. Valentino Rossi reed een dramatische race en crashte met nog vier ronden te rijden. Rossi bezette op dat moment de elfde plaats. Door zijn vierde racecrash van 2019 is hij zijn zesde plaats in de tussenstand kwijt aan Quartararo.

Het volledige verslag van de Grand Prix van Japan kun je lezen in MotoPlus 21, die op vrijdag 1 november in de winkels ligt.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Eerste indruk: Kawasaki Z500 SE

Eerste indruk: Kawasaki Z500 SE

18 maart, 2024

Het Europese middensegment groeit. Niet explosief, maar gestaag en dat is interessant genoeg voor Kawasaki  om voor ...

Overig nieuws