Sport

Marc Marquez (25) voor vijfde keer wereldkampioen MotoGP

Marc Marquez heeft in Japan zijn vijfde MotoGP-kampioenschap veiliggesteld. De 25-jarige motorcoureur heeft daarmee het record van Valentino Rossi verbroken die 26 was bij het behalen van zijn vijfde MotoGP-titel in 2005.

Daarnaast is Marquez de jongste motorcoureur ooit die zeven wereldkampioenschappen op zijn naam heeft weten te schrijven. Zo won in 2010 het 125 cc-kampioenschap en was hij twee jaar later de sterkste bij de Moto2. Sindsdien heeft hij de MotoGP van 2013, 2014, 2016, 2017 en nu ook 2018 gewonnen. Het oude record stond op naam van Mike Hailwood die 26 jaar was toen hij zijn zevende titel won in 1966.

Marquez mag zich met zijn jongste overwinning tevens bij een aantal andere selecte clubjes scharen. Zo is hij de achtste motorcoureur die zeven of meer wereldkampioenschappen op naam heeft. De anderen zijn Giacomo Agostini (15), Angel Nieto (13), Valentino Rossi (9), Mike Hailwood (9), Carlo Ubbiali (9), Phil Read (7) en John Surtees (7).

Ook is hij nu samen met Rossi, Mick Doohan, en Agostini een van de vier die vijf of meer MotoGP-titels op zijn naam heeft staan. Doohan liet weten trots te zijn dat hij deze prestatie nu met Marquez mag delen en ook de Spanjaard zelf is er blij mee. “Ik heb goed contact met Mick Doohan. Het is geweld om met hem vergeleken te worden. De vroegste herinnering die ik heb aan motorracen op televisie is van hem in duel met Álex Crivillé. Ik heb geen woorden om uit te drukken van het voor me betekend om zijn vijf titels te evenaren.”

Level7
“Ik herhaal mezelf misschien steeds, maar het is echt waar. Ik leef mijn droom”, aldus Marzquez. “Toen ik over de streep kwam was het een explosie van geluk. Ze hebben deze #Level7 viering voor me bedacht, maar ik wist van niets. Ik wil het niet weten maar ik denk dat het is omdat ik zulke spelletjes als kind veel speelde. Nu is het tijd om deze zevende wereldtitel te vieren en te genieten van de laatste drie races. Natuurlijk is Level7 niet het einde, we gaan volgens jaar gewoon voor Level8!”

De motorcoureur ontving vanuit de hele wereld felicitaties. Toch staat het video-belletje met zijn moeder hier met kop en schouders boven. “Alle felicitaties zijn speciaal. Maar, zonder enige twijfel, van het bericht van mijn moeder word ik altijd het meest blij. Ze was helaas niet in staat om mee te reizen naar Japan, maar direct na de race had ik een video-gesprek met haar.”

 

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws