Nieuws

KTM 1390 Super Duke R voor 2024 in aantocht!

Met een 180 pk sterke KTM Super Duke R onder de derrière blijft er weinig te wensen meer over, zou je denken. Toch is de Oostenrijkse fabrikant inmiddels in een vergevorderd stadium met een opvolger, de 1390 Super Duke R, getuige deze spionagefoto van een nagenoeg productierijp prototype.

De Super Duke is sinds 2005 het speerpunt van het KTM-modellengamma en de nieuwste generatie is alweer sinds 2020 verkrijgbaar. Met deze modelgeneratie hebben de Oostenrijkers zich gecommitteerd aan een continue opfrissing van hun topmodel en zo werd begin 2022 de Super Duke Evo aan het modellengamma toegevoegd. Begin 2024, tegelijk met de eveneens verwachte 990 Duke, moet nu de volgende ontwikkelingstap volgen, zowel voor de standaard Super Duke als voor de Super Duke Evo.

Op de foto van een bijna productierijp prototype is te zien dat het hoofd- en achterframe vrijwel ongewijzigd blijven. Uiterlijk is het meest opvallende kenmerk de nieuw gevormde koplamp, hoewel de basisvorm behouden is gebleven, maar dan wel in een 3D-look. Het dagrijlicht zweeft visueel naast het grootlicht en dimlicht. De verwachting is dat we deze constructie in de nabije toekomst ook gaan zien op de 999 Duke en andere Duke-modellen. Aan de achterzijde wordt in de toekomst de kentekenplaathouder van de Super Duke RR gebruikt, die de achterlichten in de richtingaanwijzers integreert en door de hogere montagepositie voor een robuustere look zorgt.

De voorpartij oogt wat forser en heeft een nieuwe vorm. Op het productiemodel zal de radiateur ook afgedekt zijn, en ook die is wat forser vanwege de grotere behoefte aan koellucht. Dat is deels het gevolg van toekomstige homologatievoorschriften, die gericht zijn op lage geluidsemissies en een schonere verbranding vereisen. Om prestatieverlies te voorkomen, voeren de meeste motorfabrikanten kleine vergrotingen van de cilinderinhoud door.

En dat is blijkbaar ook het geval met de nieuwe Super Duke R. Een onderdelenlijst die in augustus per ongeluk kort online heeft gestaan, maakt melding van de aanduiding 1390 Super Duke R voor het vernieuwde vlaggenschip van KTM’s naked bikes, wat zou duiden op een groei van de cilinderinhoud van de huidige 1.301 cc naar zo’n 1.360 cc. Vermogen en koppel zullen hierdoor vermoedelijk niet al te veel veranderen en iets boven de huidige 180 pk en 140 Nm liggen.

Het prototype op de foto is voorzien van de semi-actieve en elektronisch verstelbare vering van de huidige Super Duke R Evo, maar de standaard uitvoering krijgt handmatig verstelbare vering. De presentatie van de nieuwe generatie Super Duke verwachten we tegen het eind het jaar, naar alle waarschijnlijkheid gelijktijdig met de nieuwe 990 Duke.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws