Nieuws

Klauterpartij naar 6.157 meter hoogte op T7

De uitdaging was zo zwaar dat Pol Tarrés aan de zuurstof moest en 20.000 calorieën per dag gebruikte, maar de Spaanse evenwichtskunstenaar heeft wel het wereldrecord motorrijden op hoogte te pakken: 6.157 meter. Goed nieuws: er is een video van.

Oké oké, we weten ook wel dat het hoogterecord voor motoren op 6.546 meter ligt. Dat is sinds 2020 in handen van de Zwitser Jiri Zak. Alleen behaalde hij het op een eencilinder KTM 450 EXC-F en Tarrés deed het met een tweehonderd kilo zware twin. De Zwitser kwam eerlijk gezegd ook beter beslagen ten ijs. Hij trainde maanden op hoogte en sliep in een speciale tent om uitputting en hoogteziekte voor te zijn.

Die minutieuze voorbereiding ontbrak bij Tarrés en zijn team. Dat hebben ze geweten ook. Mt. Mercedario, de achtste hoogste berg van de Andes, bleek genadeloos. Uiteindelijk ‘wint’ de berg ook want de top is niet volledig bereikt. De hoogte van 6.157 meter is wel flink hoger dan het vorige record voor tweecilinders. Dat stond sinds 2017 op naam van de Chileense Fabio Mossini die met een Africa Twin DCT tot 5.965 meter hoogte kwam.

De laatste meters van de onmogelijke klim had Tarrés een zuurstoftankje op zijn rug. Bij min twintig zweette hij zich een ongeluk en was het knokken om elke centimeter. Zijn Ténéré 700 deelde in de malheur. De injectie was aangepast voor de grote hoogte, maar de Yamaha gebruikte zoveel benzine dat teamleden als pakezeltjes met flessen benzine de berg op moesten. Bovendien vrat het gravel op de berg de banden op.

Alle ontberingen klinken als een scenario van een griezelfilm, maar leveren prachtige beelden op. In Terrible 7 kun je die zien.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws