Nieuws

Kijk je ogen uit op Donington Park

Yamaha heeft flink uitgepakt op het CRMC Classic Motorcycle Festival op Donington Park. De motorfabrikant vloog niet alleen een sterrenensemble in – onder meer Phil Read, Chas Mortimer, Alan Carter en Niall Mackenzie – maar ook de fraaiste klassieke racemotoren.

De gevleugelde uitspraak ‘gelukkig hebben we de foto’s’ geldt ook voor het CRMC Classic Motorcycle Festival, maar wat hadden we er afgelopen 30 en 31 juli graag bij geweest. De Yamaha Racing Heritage Club (YRHC) maakte er een Brits/Japans feestje van.

De oudste motorfiets op Donington park was de 1957 250cc YD-A, de nieuwste was de 2021 BSB-R1 van Tarran Mackenzie. Phil Read werd herenigd met de 1971 250cc TD2-B die hem het wereldkampioenschap bezorgde. De motor heeft een Nederlands tintje door het innovatieve ontwikkelingswerk van monteur Ferry Brouwer. Die paste het frame aan, monteerde een droge koppeling en schijfremmen en wist de laatste pk uit het blok te persen.

Enig idee wie de eerste 500cc overwinning voor Yamaha binnensleepte? Tip: Agostini was het niet. Het was Chas Mortimer. In 1972 pakte hij de eerste plaats in de Spaanse GP op Montjuic in Barcelona. Mortimer wist als enige rijder wedstrijden te winnen in de: 125, 250, 350, 500 en 750cc. De Britse coureur deelde op zondag terecht flink wat handtekeningen uit. Voor Alan Carter leek een imposante carrière in het verschiet te liggen toen hij in 1983 als achttienjarig broekie de kwartliter GP van Le Mans wist te winnen. Het kwam er later niet uit voor de Schot, maar 39 jaar later gaf hij zijn winnende YZR250 nogmaals de sporen op Donington.

De technische verantwoording voor al het klassieke Japanse snoepgoed ligt in de vaardige handen van Ferry Brouwer. Hij genoot van de passie bij de bezoekers van het evenement en van de line-up van rijders en machines.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Overig nieuws