Nieuws

Italië Europees kampioen snelheidscontroles

Italië deze zomer op het vakantieprogramma staan? Let dan even goed op, want Italië is hard op weg om Europees kampioen snelheidscontroles te worden. Een bergdorp in de Dolomieten noteert zelfs recordopbrengsten.

Italië is de ongeslagen Europese kampioen in een heel speciale discipline. Het land heeft meer dan 11.000 permanente flitspalen, plus talloze mobiele flitspalen die worden beheerd door lokale overheden. Dit laat de kassa’s van Italiaanse gemeenten rinkelen – en die van een klein dorpje in de Dolomieten in het bijzonder.

Zoals consumentenorganisatie Codacons eerder deze maand meldde, bedroegen de boete-inkomsten van 2023 van de twintig grootste Italiaanse steden alleen al een recordbedrag van 585 miljoen euro, een stijging van zeven procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoofdstad Rome incasseerde maar liefst 29,7 procent meer, waardoor de boete-inkomsten toenamen tot 172 miljoen euro. Puur op inkomsten uit snelheidscontroles staat Rome echter slechts op de derde plaats (7,5 miljoen euro), terwijl de snelheidscamera’s in Milaan (8,5 miljoen euro) en vooral Florence het meeste opbrachten met een indrukwekkende 18,7 miljoen euro.

Een piepklein bergdorpje in de Dolomieten heeft echter een bijzonder record gevestigd. Colle Santa Lucia in de provincie Belluno heeft volgens consumentenorganisatie Assoutenti in de drie jaar van 2021 tot 2023 maar liefst 1.265.822 euro geïnd met één flitspaal. Bijzonder, aangezien de gemeente slechts 353 inwoners telt, wat neerkomt op ongeveer 3.600 euro aan flitspaalopbrengsten per hoofd van de bevolking.

Als je dit bergdorpje, dat oogt als een ansichtkaart, van dichtbij bekijkt, vraag je je misschien af waar zo’n ‘cashcow’ hier zou kunnen staan met de vele smalle straatjes met veel bochten en dichte bebouwing. Maar er staat er een net buiten het dorp, richting de Passo Giau, een hoge bergpas tussen Cortina d’Ampezzo en Selva di Cadore die erg populair is bij toeristen. Op de Passo Giau geldt een maximum snelheid van 50 km/uur, wat regelmatig onaangename souvenirs oplevert voor motortoeristen die niet bekend zijn met het gebied.

Mogelijk wordt het geld in de Dolomieten in de toekomst een beetje minder, want de Italiaanse minister van Transport, Matteo Salvini, kondigde in het voorjaar nieuwe wetgeving aan om de wildgroei aan flitspalen in Italië in te dammen. Onder andere verborgen flitspalen die bijvoorbeeld achter bomen staan, worden verboden, net als de populaire variant van twee kort achter elkaar geplaatste flitspalen. Bovendien moeten lokale overheden in de toekomst op basis van verkeers- en ongevallengegevens verantwoorden waarom individuele meetstations worden geplaatst.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Nieuwe roadster van Royal Enfield

Nieuwe roadster van Royal Enfield

20 juli, 2024

Royal Enfield breidt haar 450-platform uit met een nieuw model. De Guerrilla 450 is een roadster met de bekende ...
Even geduld aub!

Even geduld aub!

19 juli, 2024

De tijd vliegt als je lol hebt, zo blijkt maar weer. Zo ben je nog aan het uitbuiken van de Kerstdagen en zo staat ...

Overig nieuws