Nieuws

Indiase concurrentie voor Royal Enfield

Krijgt Royal Enfield serieuze concurrentie uit eigen land? Het heeft er alle schijn van, want Yezdi, met Tsjechische wortels, maakt onder de vleugels van ‘Classic Legends’, onderdeel van het Indiase Mahindra en ook eigenaar van de merknamen Jawa en BSA, een comeback. En dat wordt onder andere gevierd met een bijzonder promofilmpje.

Onder de naam Yezdi zijn inmiddels drie modellen gepresenteerd: de Roadster, Scrambler en Adventure. Het merk Yezdi werd in 1973 in India opgericht en was een nieuw label voor de sinds 1960 door Ideal Jawa in licentie gebouwde Jawa-modellen. In 1996 stopte Ideal Jawa met de productie van motorfietsen en verdween Yezdi als merk.

Tot nu dus. Alle drie nieuwe modellen wortelen in dezelfde technische basis, met de inmiddels van de nieuwe Jawa-modellen bekende vloeistofgekoelde 334 cc eencilinder met dubbele bovenliggende nokkenassen en benzine-injectie als kloppend hart, Euro5-proof trouwens. Al naar gelang het model varieert het vermogen van zo’n 29 tot iets meer dan 30 pk bij 8.000 toeren. Het maximum koppel schommelt tussen de 28 en 30 Nm bij 6.750 tpm. De eencilinder heeft op alle modellen een plek in een stalen dubbel wiegframe. De voorzijde wordt afgeveerd door een telescoopvork en achter hebben de Roadster en de Scrambler stereo-schokdempers en een stalen swingarm. De Adventure wijkt af met een monoschokdemper en een linksysteem. Ook de remmen vormen een gemeenschappelijke factor met een 320mm-schijf voor en een 240mm-schijf achter. ABS is standaard.

Dan de verschillen. De Roadster is een klassiek gelijnde naked en staat op gietwielen (18 inch voor, 17 inch achter). Met een gewicht van 184 kilo en een zithoogte van 790 mm lijkt het op papier een toegankelijke machine, die opvalt met zijn uitlaatdempers aan weerszijden. Een klein schermpje boven de ronde koplamp moet voor wat windbescherming zorgen, terwijl een eveneens rond dashboard je op de hoogte houdt van de basale zaken in het motorleven. Het is 2022, dus dat gebeurt wel digitaal. Naast een Dark-versie met veel zwarte details is er ook een uitvoering met veel blingbling in de vorm van verchroomde onderdelen. De basiskleuren zijn groen en grijs.

De Scrambler rolt vanzelfsprekend op andere wielen en wel op draadspaakwielen in de combi 19 inch voor en 17 inch achter. Met 800 mm is de zit heel iets hoger, maar de Scrambler weegt met 182 kilo twee kilo minder dan de Roadster. Ook de Scrambler heeft aan weerszijden een uitlaatdemper, maar deze wijzen iets omhoog. Hier wat meer stoere details zoals koplampgaas, stofrubbers om de vorkpoten en een dubbel spatbord voor. Ook hier een ronde digitale klok, maar wel op andere plek. Het stuur is wat hoger en bovendien voorzien van handkappen. De Scrambler er in uni-kleur of twotone-uitvoering.

En dan de Adventure, die bijna als een tweelingbroer van de Royal Enfield Himalayan oogt. De Adventure staat op 21/17-inch wielcombinatie en heeft met 15,5 liter een iets grotere tank dan zijn merkgenoten, die het beiden met 12,5 liter moeten doen. Met 188 kilo is ‘ie ook iets zwaarder en met 815 mm is de zit ook het hoogst. De Adventure heeft een enkele uitlaatdemper, terwijl een hoge spatborden voor en achter de avontuurlijke look benadrukken. Dat doen ook de valbeugels aan weerszijden van de tank en het kofferrek voor de optionele koffers. Boven de ronde koplamp een aangenaam ogend hoog ruitje en daarachter een modern TFT-display met onder andere geïntegreerde navigatie. Ook de Adventure komt er in twee design- en kleurvarianten.

In India kunnen de nieuwe Yezdi-modellen al worden besteld, of ze ook naar Europa komen is nog niet bekend.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het ios icon icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin
Motoplus app
en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.