Nieuws

Het juridisch getouwtrek tussen Piaggio en Peugeot in een notendop

Sinds 2014 klaagt Piaggio concurrent Peugeot al aan voor patentinbreuken op scootermodellen met kanteltechnologie. Het geschil gaat in 2024 de volgende ronde in.

In de procedure, die al sinds 2014 loopt, had Piaggio in totaal vier octrooi-inbreuken en één inbreuk op een modeloctrooi aangevoerd. Slechts één octrooi-inbreuk staat momenteel nog op de agenda. En daar is nieuws over.

In een juridisch geschil dat al sinds 2014 loopt, beschuldigt Piaggio concurrent Peugeot Motocycles ervan inbreuk te maken op een Europees patent op de technologie van de Piaggio MP3-driewielscooter in het Peugeot-model Metropolis. Meer specifiek gaat het om de kanteltechnologie waarmee de driewielige scooters kunnen leunen als enkelsporige tweewielers, wat eigenlijk het belangrijkste kenmerk is van deze voertuigen. Piaggio heeft een rechtszaak aangespannen bij een Franse én een Italiaanse rechtbank.

In 2021 veroordeelde de Franse rechtbank Peugeot Motocycles tot het betalen van een schadevergoeding van € 1.500.000,- voor de inbreuk op het octrooi, naast verdere boetes voor inbreuk en juridische kosten. De uitspraak van de Parijse rechtbank verbood Peugeot Motocycles ook om driewielige scooters met het door de Piaggio Group gepatenteerde besturingssysteem (waaronder de Peugeot Metropolis) op Frans grondgebied te produceren, promoten, verkopen, importeren, exporteren, gebruiken en/of in bezit te hebben. Kortom, Peugeot-scooters met de bekende kanteltechnologie mogen in Frankrijk niet worden geadverteerd of verkocht.

In Italië stelde de rechtbank in Milaan Piaggio ook in het gelijk. Peugeot Motocycles kreeg een verbod opgelegd om de Peugeot Metropolis in Italië te importeren, exporteren, op de markt te brengen en er reclame voor te maken. Peugeot Motocycles moet ook binnen 90 dagen alle voertuigen die inbreuk maken op het Piaggio-octrooi uit de verkoop halen in Italië. Voor elke dag vertraging legde de rechtbank een extra boete van 10.000 euro op.

Dat was in september 2021 en beide vonnissen werden in eerste aanleg uitgesproken. Peugeot Motocycles verklaarde onmiddellijk na de bekendmaking dat het in beroep zou gaan. Het verkoopverbod in Italië en Frankrijk werd dus opgeschort en de verkoop van Peugeot driewielers ging ongewijzigd door in Frankrijk en Italië. Overigens was dit nooit een probleem in Nederland, want ongeacht de uitkomst van de vonnissen en het beroep zullen beide modellen waarschijnlijk verkocht blijven worden in Nederland en de andere markten. Alleen Frankrijk en Italië staan ter discussie – hoewel dit zonder twijfel de belangrijkste markten voor deze scooters zijn.

Begin juni 2024 kwam er beweging in de zaak, want de rechtbank in Milaan verwierp het bezwaar van Peugeot Motocycles en dus ook het beroep. Het vonnis van 2021 treedt dus in werking en verbiedt Peugeot Motocycles om de Metropolis-modellen in Italië in te voeren, aan te bieden, te verkopen en er reclame voor te maken. Peugeot Motocycles hangt in Italië ook een boete van meer dan 1 miljoen euro boven het hoofd. De rechtbank in Parijs verwierp ook het beroep, wat betekent dat de uitspraak ook in Frankrijk van kracht wordt. Het verkoopverbod in Italië en Frankrijk duurt echter maar van september 2024 tot december 2024. Het patent van Piaggio verloopt op 1 januari 2025, wanneer de Metropolis weer verkocht mag worden.

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

Nieuwe roadster van Royal Enfield

Nieuwe roadster van Royal Enfield

20 juli, 2024

Royal Enfield breidt haar 450-platform uit met een nieuw model. De Guerrilla 450 is een roadster met de bekende ...
Even geduld aub!

Even geduld aub!

19 juli, 2024

De tijd vliegt als je lol hebt, zo blijkt maar weer. Zo ben je nog aan het uitbuiken van de Kerstdagen en zo staat ...

Overig nieuws