Nieuws

Hét jaar bij uitstek om Groot-Brittannië aan te doen voor een motorvakantie

Toen de eerste geluiden over de Brexit de kop op staken, dacht ik heel even dat dit weer zo’n typische vorm van bizarre Engelse humor was. Eentje die zo in de lijn van Monty Python’s Flying Circus en Fawlty Towers paste, en waarin Boris Johnson gewoon een typetje van John Cleese zou blijken te zijn..

Maar niets is minder waar; sinds vorig weekend is de Brexit een feit en heeft Groot-Brittannië zich afgescheiden van de EU. Dit jaar zal er op zich echter nog niet zo veel veranderen; de komende maanden moet er nog over de bezoekregelingen en alimentatie worden gestreden. Ik ben reuze benieuwd hoe de afscheiding er straks in de praktijk uit gaat zien. En hoewel ik vermoed dat de handel wat lastiger zal gaan, en er weer lange rijen vrachtwagens voor de grenzen zullen staan omdat de chauffeurs eerst de benodigde stempeltjes moeten verzamelen op de invoerdocumenten van hun lading, verdwijnen onze overburen natuurlijk niet in de Noordzee.

Toch lijkt dit jaar bij uitstek geschikt om juist Groot-Brittannië aan te doen met een mooie motorvakantie, en daarom vind je in deze lekker dikke MotoPlus – ons startsein van een nieuw, prachtig motorseizoen! – een verslag van een heerlijke motorreis door Zuid-Engeland, van Dover naar Land’s End in het uiterste zuidwestelijke puntje. Een schitterende toer, die over veel typische, met groene heggen en muurtjes omzoomde single track wegen gaat. Jo Deleker maakte de toer en de fraaie foto’s, Gerard Rietman stelde er een prachtige toerroute van samen die langs alle bezienswaardigheden in Zuid-Engeland voert. Deze route is ook weer gratis te downloaden vanaf onze website (www.motoplus. nl/toeren); hij voert onder meer langs het Isle of Wight, Dartmoor National Park, Stonehenge en Beachy Head.

Drie jaar geleden stond ik bij Beachy Head samen met mijn zoon op de rand van de angstaanjagend steile krijtrotsen, die daar wel 170 meter recht uit zee omhoog rijzen! Als een paar verzopen katten, dat wel, want we waren toen in de stromende regen op de motor onderweg naar de Britse motorcross- Grand Prix in Matterley Basin. Waar toevallig over een paar weken ook het 2020-WK begint; hopelijk gaan Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff daarin weer voor een oranjefeest zorgen!

Om het prachtige Engeland-artikel helemaal compleet te maken, koppelden we er in samenwerking met DFDS weer een lezersactie aan, waarbij MotoPlus- lezers in 2020 een leuke korting krijgen op de overtocht. Dit jaar niet alleen voor de veerdienst van IJmuiden naar Newcastle, maar ook op de overtocht van Duinkerken/Calais naar Dover, die dus naadloos aansluit op deze prachtige toer. Groot-Brittannië is te mooi om links te laten liggen, Brexit of niet!

En hoewel niet direct op de route, is het ook de moeite waard om bijvoorbeeld vanuit Southampton 200 kilometer noordwaarts te knallen, naar het National Motorcycle Museum bij Birmingham. Het land kan namelijk worden gezien als de bakermat van de industriële revolutie in het algemeen en van auto’s en motoren in het bijzonder. En die motorfietsen waren ook amper uitgevonden, of de Engelsen gingen er al mee racen. In dit museum vind je de grootste collectie Engelse motorfietsen ter wereld: meer dan 1.000 machines van 170 verschillende merken! Het museum beslaat vijf grote hallen en geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van de motor en de rol die de Britten daarin gespeeld hebben. Ook toen waren ze al knetter-eigenwijs – niet voor niets rijden ze nog steeds links – en ook toen dachten ze dat hun motorfietsen veel beter waren dan die uit Italië, Duitsland en het Oostblok. En van de eerste Japanse motoren lagen ze helemaal in een deuk, daar in Groot-Brittannië. Alsof die Jappen ook maar ooit in de buurt van hun superieure British Bikes zouden kunnen komen…

Tja, het kan verkeren; ze hebben zich daar aan de overkant van Het Kanaal dus al eens vaker vergist. Toch gun ik het de hartverwarmende Britten zeer dat het hen nu met de Brexit beter zal vergaan.

Eric Bulsink,
Hoofdredacteur MotoPlus

Reageren? Stuur een e-mail naar reageren@motoplus.nl

Overig nieuws

Motoplus als app?

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op het icoontje onderaan en klik daarna op Zet in beginscherm.

Om deze webapp op je telefoon te installeren, klik dan op de drie bolletjes rechtsbovenin

en klik daarna op Toevoegen aan startscherm.