Nieuws

Hesketh revival?

De Britse motorfabrikant Hesketh is zichzelf wederom opnieuw aan het uitvinden. Voor 2020 hebben de Britten namelijk een nieuwe sportmotor aangekondigd, die wordt aangevuurd door een compressorblok.

Hesketh Motorcycles werd in de jaren 80 opgericht door Lord Hesketh. De excentrieke Brit wilde met in de Formule 1 opgedane kennis de Britse motorindustrie weer tot leven wekken. De destijds ontwikkelde 1000cc-V-twin grossierde echter in problemen en al na 139 stuks werd de productie weer gestaakt. In de daaropvolgende jaren volgden meerdere pogingen de boel weer op de rails te krijgen, allemaal tevergeefs. In 2014 vervolgens probeerde Hesketh het andermaal, nu niet met eigen blokken, maar met een V-twin van S&S, later ook voorzien van een compressor. De laatste modelserie met een 2,1 liter blok was zelfs goed voor 210 pk.
Toch zal het niet dit blok zijn dat in de nieuwe machine dienst gaat doen. Van het aangekondigde model is er tot dusver enkel een tekening, maar daaruit blijkt wel dat de Britten een andere weg gaan bewandelen. Het nieuwe blok telt namelijk 1000 cc longinhoud, verdeeld over drie cilinders. Het in de lengterichting ingebouwde blok vertrouwt echter wel weer op een compressor.

Het eerste ontwerp toont een sportieve machine met een tophalf en een ranke achterzijde. Verder 17 inch gietwielen, een upside-down voorvork en een bijna liggende, direct op de swingarm afgeveerde achterschokbreker. De Hesketh is daarbij voorzien van een kettingaandrijving en heeft aan de voorzijde radiale remklauwen.

Aangezien er momenteel enkel nog maar een tekening van de nieuwe Hesketh circuleert, hebben we behoorlijke twijfels of de driecilinder ook daadwerkelijk in 2020 gepresenteerd gaat worden. Maar in dit geval zouden we graag ongelijk hebben!

Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-

Gerelateerd nieuws

KTM laat het beest groeien

KTM laat het beest groeien

29 november, 2023

KTM’s Super Duke was al bepaald niet schraal bedeeld qua cc’s, maar de 2024-versie groeit ook nog eens een ...

Overig nieuws